Ahmed Ali met Somalie hard onderuit tegen Burundi

25-11-2012 16:01

Somalie is in de CECAFA Tusker Cup 2012 slecht begonnen. In Kampala eindigde de wedstrijd in een 5-1 overwinning voor Burundi. Jodan Boys verdediger Ahmed Ali startte in de basis en speelde de gehele wedstrijd. Vorig jaar speelden beide teams ook al in de openingswedstrijd van poule B. Toen won Burundi overigens met 4-1.

Somalie startte niet slecht aan de wedstrijd en leek al snel een penalty te krijgen. Het apel nadat Mohammed Ali werd neergehaald, werd echter genegeerd door scheidsrechter Ali Kalyango. Twee minuten later kregen the Ocean Stars wederom een goede kans toen Abubakar een voorzet van Dadir Amin net over ging. Even later probeert ook Mohammed Ali het nog eens met een schot dat voorlangs gaat. Zo heeft Somalie in de eerste tien minuten toch al een paar aardige kansen gehad.

Ook aan de andere kant is er na tien minuten spelen een goede kans. Chris Ndowagira schiet een hoge bal op het doel van Abdullahi Moallin, maar deze kan de bal wegboxen. Verder zijn er in het eerste half uur een aantal kleine kansen aan beide kanten, waaronder die voor Dadir Amin na ruim 25 minuten spelen. Met nog iets meer dan tien minuten op de klok moet Abdullahi Moallin de eerste gele kaart van de wedstrijd incasseren als hij Abdul Fiston neerhaalt. Slechts één minuut later is het raak. Moallin verspeelt de bal en Ally Moussa kan profiteren. 1-0.

Even later gaat ook Said Mohammed op de bon als hij Ndigamasabo onderuit werkt. Somalie moet in deze fase van de wedstrijd oppassen. Burundi profiteert duidelijk van de 1-0 voorsprong en kan deze vlak voor rust zelfs uitbreiden. Yusuf Ndikumana maakt de 2-0 vanuit de vrije trap die verkregen werd uit de overtreding van Said Mohammed.

Ruststand 2-0.

Ahmed Ali grijpt in voordat Burundi gevaarlijk voor het doel van Moallin kan komen.

 

Na de rust komt Somalie al weer snel terug in de wedstrijd. Mohammed Ali wordt neergelegt bij een poging van de keeper van Burundi om zijn goal schoon te houden. De penalty wordt door Jabril Hassan raak geschoten. De 200 meegereisde Somalische supporters gaan helemaal uit hun dak en grijpen massaal naar de vuvuzela en de fluit. Een paar minuten later krijgt Somalie weer een goede kans om te scoren. Bij een afstandsschot van 25 meter kan hij keeper Ndowimana echter niet verrassen.

Ook Burundi krijgt nog een kans. Na een kwartier spelen in de tweede helft schiet Abdul Fiston over het doel van Moallin. Enkele minuten later, halverwege de tweede helft, zet de Somalische coach Ssimbwa de eerste twee wissels in. Mohammed Ali en Dadir Amin verlaten het veld. Voor hen komen Jama Hussein en Mohammed Abdinur binnen de lijnen. Enkele minuten na deze wissels krijgt Burundi weer een goede kans om de voorsprong uit te breiden. Abdul Fiston schiet van 15 meter op het Somalische doel. Moallin brengt echter redding voor the Ocean Stars.

Uiteindelijk valt de 3-1 dan toch. Selamani Ndikumana werkt de bal in de netten achter Moallin, nadat de Somalische defensie niet daadkrachtig optrad. En het leed is nog niet geleden. Vier minuten later valt de 4-1 door toedoen van Chris Ndowagira en drie minuten voor tijd maakt Selamani Ndikumana het definitief af, 5-1.

Somalie verlies dus de eerste wedstrijd, zij het geflatteerd. Tot iets meer dan tien minuten voor tijd leek een gelijkspel nog tot de mogelijkheden te behoren, maar in een tijdsbestek van acht minuten liep Burundi uit.

Ahmed Ali op de teamfoto met het nummer 5 shirt.

 

Woensdag speelt Somalie de tweede groepswedstrijd. Dan nemen zij het op tegen Sudan, dat de eerste wedstrijd tegen Tanzania verloor met 2-0. Deze wedstrijd begint om 14:00 Nederlandse tijd.

 

Statistieken wedstrijd:

25-11-12: Burundi              - Somalie               5- 1  ( 2- 0)  TV 

Doelpunten:  35 Ally Moussa                 50 Jabril Hassan (p)

             42 Yusuf Ndikumana

             79 Selamani Ndikumana

             83 Chris Ndowagira

             87 Selamani Ndikumana

Gele kaart:                                 Abdullahi Moallin

                                            Said Mohammed

Rode kaart:  -

Toeschouw.:  ?

Opsteling Somalie: Abdullahi Moallin, Mahad Mohammed, Ahmed Ibrahim, Abdikarim Abukar

                   Ahmed Ali, Sadaq Mohammed, Said Mohammed,

                   Dadir Amin (66' Mohammed Abdinur), Jabril Hassan,

                   Mohammed Salah, Mohammed Ali (64' Jama Hussein)