Ahmed Ali opgeroepen voor Somalisch nationaal team

14-11-2012 19:11

 

Jodan Boys zal de komende weken niet kunnen beschikken over verdediger Ahmed Ali. De 22 jarige speler, van Somalische afkomst is door de Somali Football Federation opgeroepen om deel te nemen aan een internationaal toernooi van de CAF (Confederation of African Football). Dit toernooi, CECAFA Tusker tournament, zal dit jaar voor de 36e keer gehouden worden.
Het CECAFA toernooi bestaat sinds 1972 en was eerder de Challenge Cup (1967 - 1971) en daarvoor de Gossage Cup (1926 - 1966). Dit eerste toernooi begon als een onderlinge ontmoeting tussen Kenia en Uganda. In de jaren '40 kwamen hier Tanganayika en Zanzibar bij. Somalie doet overigens voor de 22e keer mee aan het toernooi, maar wist nooit ver te komen in het toernooi.

Het toernooi wordt gehouden in Oeganda en begint op zaterdag 24 november. In totaal nemen 12 Afrikaanse landen deel aan dit toernooi, waarbij zij beginnen in drie poules van vier landen. Somalie is ingedeeld in poule B, samen met Sudan, Tanzania en Burundi. De nummers één en twee uit de poules gaan door naar de kwartfinales, evenals de twee beste nummers drie.

Oeganda (midden op de kaart) en Somalie aan de rechterkant gelegen in Afrika.

 

Somalie, dat momenteel de 193e plaats op de FIFA world ranking list bezet, zit in een zware poule. Sudan staat op plaats 102 in deze ranking en Burundi (128) en Tanzania (134) staan ook ruim boven de Somaliers. Kortom het zal nog een zware poule worden.
Alle wedstrijden zullen worden gespeeld in de Oegandeese hoofdstad Kampala en bijna alle wedstrijden zullen afgewerkt worden in Namboole stadium (capaciteit 45.200), behalve twee wedstrijden, die worden afgewerkt in het War memorial stadium Nakivubo (capaciteit 15.000). Onder andere de wedstrijd Somalie - Tanzania zal in het laatstgenoemde stadion worden afgewerkt.

File:Nakivubo Stadium.jpg
Het War memorial stadium Nakivubo (15.000) in de Oegandeese hoofdstad Kampala.

In de poulefase speelt Somalie de volgende wedstrijden:
25-11-2012 om 15:00  Burundi - Somalie   Namboole stadium
28-11-2012 om 15:00  Somalie - Sudan     Namboole stadium
01-12-2012 onbekend  Somalie - Tanzania  Nakivubo stadium

Verder worden de kwartfinales op 3 en 4 december gespeeld, de halve finales op 6 december en de finale op 8 december.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Somalisch elftal (bijnaam Ocean Stars), dat momenteel verblijft in het Madela hotel
naast het Mandela national stadium Namboole in Kampala (Oeganda).

 

Mocht Ahmed Ali uiteindelijk bij de definitieve selectie zitten en meedoen aan het toernooi, dan zal hij namens Jodan Boys de eerste speler zijn met een officiele interland voor het nationale team speelt. In de jaren '70 was Bert Graafland als eerste elftal speler ook actief voor een nationaal team, maar dit was het Nederlands amateurelftal.

Ahmed Ali is overigens niet de enige speler die buiten Somalie speelt. Behalve Ahmed Ali is er nog een speler uit de Nederlandse competitie opgeroepen. Ook twee spelers die actief zijn in Engeland, twee uit Amerika en één uit Koeweit zijn opgeroepen.