Er was eens een club uit Gouda... (deel 3)

08-12-2016 16:58

Aankondiging van de bekerwedstrijd Jodan Boys - fc Amsterdam.

 

In aanloop naar de KNVB bekerwedstrijd tegen Vitesse zullen we de laatste anderhalve week voor deze historische wedstrijd diverse keren aandacht besteden aan de wedstrijd Vitesse - Jodan Boys en hoe er naar deze wedstrijd toegeleefd wordt, evenals terugblikken naar andere KNVB bekerwedstrijden en de momenten daar omheen.

Vandaag de eerste KNVB bekerwedstrijd van Jodan Boys in 1978 tegen fc Amsterdam.

 

Loting had voor Jodan Boys een prachtige wedstrijd opgeleverd. Het mocht thuis spelen tegen fc Amsterdam op sportpark Oosterwei. Eerst even kort iets over fc Amsterdam...

Fc Amsterdam was in 1972 ontstaan uit een fusie tussen Blauw-Wit en DWS, beide profclubs die uitkwamen in de ere- en eerste divisie. Twee seizoenen later fuseerde ook de Volewijckers met fc Amsterdam. Deze club speelde voornamelijk in de eerste divisie, met uitzondering van een seizoen tweede divisie en twee seizoenen eredivisie. DWS speelde in 1964/1965 Europacup I en bereikte destijds de kwartfinale. Blauw-Wit eindigde in 1961/1962 nog als derde in de eredivisie.

Fc Amsterdam speelde uiteindelijk ook Europees voetbal. Drie keer nam het deel aan de groepsfase van de Intertoto Cup en in het seizoen 1974/1975 speelde het in de Europa Cup I. Daar won het in de eerste ronde ruim van fc Hibernians uit Malta (5-0, 7-0) en in de tweede ronde won het in een tweeluik zelfs van Inter Milan (2-1 en 0-0). Vervolgens werd in de 1/8 finale gewonnen van Fortuna Dusseldorf (3-0 en 2-1), maar was 1. fc Koln met 1-5 en 2-3 te sterk.

Kortom niet zomaar een club die tegenover een groep van leraren en studenten kwam te staan in Gouda. Mede door het tijdstip (19:00) en het feit dat de wedstrijd opeens in de zomervakantie gespeeld werd, ontbraken er aan Jodan Boys zijde nogal wat spelers. Zo ontbrak een groot deel van het sterke middenveld (Dick van Lokhorst, Peter van Wijk en Arno van Tok) en was de voorbereiding ook nog nauwelijks begonnen.

 

De drukte op sportpark Oosterwei met 3.400 toeschouwers vastgelegd op de camera's van NOS.

 

Het was een hele happening aan de sportlaan. Jodan Boys was de eerste club uit midden Holland die op het TOTO formulier stond. Er werd een grote drukte verwacht op sportpark Oosterwei, waar in de ochtend door de de NOS al masten geplaatst werden. Zo kon er 's-avonds op televisie verslag gedaan worden door Herman Kuiphof van deze wedstrijd.

Zelfs de Goejanverwelledijk werd door de politie afgezet zodat daar zo'n 200 tot 300 supporters (gratis) de wedstrijd konden zien. Uiteindelijk stroomden de 3.400 toeschouwers het terrein op en kon de wedstrijd beginnen.

Trainer Ger Perdijk moest het zoals eerder gezegd met een aangepaste groep doen die avond tegen fc Amsterdam. Zo zaten tweede elftal spelers Cor Brokke, Rob Scheel en Harry Verschoor bij de selectie.

Al binnen tien minuten stond Jodan Boys op achterstand. Martin Wiggemanse kopte een corner achter keeper Roodenburg. Wiggemans scoorde binnen het kwartier nogmaals, waarna een monsterscore in de maak leek. Jodan Boys was duidelijk minder dan het naar de eerste divisie gedegradeerde fc Amsterdam, dat al volop in de voorbereiding zat voor het nieuwe seizoen. Toch waren de Amsterdammers vooraf niet geheel zeker van hun zaak. "Je weet het maar nooit in zo'n bekerwedstrijd. Maak je zelf niet snel een goal en kom je achter te staan, dan wordt het nog wel eens lastig." liet de Amsterdamse oefenmeester aantekenen. Toch wist Jodan Boys tot de rust nog redelijk mee te komen en scoorde fc Amsterdam uiteindelijk drie keer. Een 0-3 ruststand was gezien het wedstrijdbeeld misschien wel terecht. Jodan Boys moest nu zorgen de schade te beperken en misschien nog iets terug te doen.

Harry Verschoor (midden) kijkt toe hoe Bert Graafland recht in de handen van keeper van der Meeren kopt.

 

Na rust liep fc Amsterdam uiteindelijk uit tot 0-10 via wederom doelpunten van Wiggenamse (2x), Slemmer, Bouwmeester, Swerissen en Wetzel (2x). Bert Graafland mocht overigens nog een penalty nemen, nadat Harry Verschoor door fc Amsterdam speler de Leeuw onderuit gehaald werd. Graafland wist de eer voor Jodan Boys echter niet te redden. Keeper van der Meeren stopte zijn inzet. Zo verloor Jodan Boys dus ruim, maar het was een fantastische beleveing die dag.

Na afloop van de wedstrijd namen de spelers nog een patatje in de kantine en werd er samen op een klein zwart wit toestel naar de samenvatting op TV gekeken. Vervolgens gingen ook de spelers weer naar huis. Jodan Boys was voor een dag beroemd, iets wat pas heel veel later nogmaals zou gebeuren.....

 

Bekijk hier het fotoalbum van de wedstrijd Jodan Boys - fc Amsterdam.

 

Statistieken wedstrijd

19-08-78: Jodan Boys           - fc Amsterdam          0-10  ( 0- 3)
Doelpunten:                                  9 Martin Wiggemanse
                                            15 Martin Wiggemanse
                                            30 Reinier Slemmer
                                            47 Martin Wiggemanse
                                            60 Reinier Slemmer
                                            67 Martin Wiggemanse
                                            68 Bouwmeester
                                            75 Swerissen
                                            83 Andre Wetzel

                                            89 Andre Wetzel
Gele kaart:  Arie Verschoor

Rode kaart:  -
Toeschouw.:  3.400
Opstelling Jodan Boys: Piet Roodenberg, Cor Brokke, Bart van Maaren,
                       Rob Vuijck, Theo Stekelenburg, Remy Bonnier, Teus Happel,
                       Joop Alphenaar, Han de Jager, Bert Graafland,
                       Harry Verschoor (Rob Scheel).

Bijzonderheden:        Harry Verschoor krijgt als eerst speler van Jodan Boys ooit een gele kaart.

19-08-78: Jodan Boys           - fc Amsterdam          0-10  ( 0- 3)
Doelpunten:                                  9 Wiggemanse
                                            15 Wiggemanse
                                            30 Reinier Slemmer
                                            47 Wiggemanse
                                            60 Reinier Slemmer
                                            67 Wiggemanse
                                            68 Bouwmeester
                                            75 Swerissen
                                            83 Wetzel
                                            89 Wetzel
Gele kaart:  Arie Verschoor
Rode kaart:  -
Toeschouw.:  3.400
Opstelling Jodan Boys: Piet Roodenberg, Cor Brokke, Bart van Maaren,
                       Rob Vuijck, Theo Stekelenburg, Remy Bonnier, Teus Happel,
                       Joop Alphenaar, Han de Jager, Bert Graafland,
                       Arie Verschoor (Rob Scheel).
Bijzonderheden:        Arie Verschoor krijgt als eerst speler van Jodan Boys ooit een gele kaart.