Jodan Boys verslaat titelkandidaat in openingswedstrijd

19-08-2012 13:38

Jodan Boys heeft gisteren voor een grote verassing gezorgd op de openingsdag van het derde, en voor Jodan Boys het eerste, Topklasse seizoen. De ploeg van Patrick Akerboom won onder tropische omstandigheden (32 graden) met 2-1 van IJsselmeervogels.
Patrick Akerboom startte de wedstrijd met Bram van Loon in de basis, hij nam de plaats in van Maarten Cieremans. Ook Tim Roggeveen begon in de basis, waardoor Ahmed Ali op de bank plaats nam. Thomas Verheijdt, die weer fit was, startte eveneens in de basis.

Na een flitsende start, waarbij de Rijk na ruim twee minuten al scoorde. Na een snelle aanval door het midden, gaf Thomas Verheijdt op rechts voor. De snel opkomende Remco de Rijk kreeg de bal precies op maat aangespeeld en kon vanaf randje zestien koel langs de keeper schieten.
Jodan Boys kwam dus al snel op voorsprong tegen één van de titelkandidaten in de Topklasse.
IJsselmeervogels probeerde de draad weer op te pakken, maar echt gevaarlijk werd het in de openingsfase niet. Jodan Boys kreeg na ruim tien minuten spelen nog een kansje. Bram van Loon probeerde een schot op doel af te vuren, maar dit schot ging via het been van een verdediger richting de linker cornervlag. Hier stond Mo Bellahcen al klaar om voor te geven. Thomas Verheijdt spring op om te koppen, echter de sluitpost van de Vogels griste de bal voor Verheijdt weg.
In de tegenaanval was IJsselmeervogels direct gevaarlijk. Na een mooi steekpasje schoven twee aanvallers langs van Loon en Veerman. Het schot wat volgde ging echter naast het doel. Vijf minuten later was er weer een goede aanval van Jodan Boys. Na een combinatie tussen Verheijdt en de Rijk werd de bal helaas iets te scherp voor gegeven, waardoor Kees Graafland iets later bij de bal was dan de keeper. In de daarop volgende aanval waren de Vogels weer gevaarlijk. Gelukkig was het afstandsschot uiteindelijk een niet al te lastige prooi voor de Leeuw.
Vanwege het warme weer werd na 22 minuten spelen een korte drinkpauze ingelast. Voordat scheidsrechter de Waard het spel weer hervatte, attendeerde hij een aantal spelers van IJsselmeervogels op het feit dat zij een andere kleur slidingbroekjes droegen. Hierop had de scheidsrechter de spelers en trainer al eerder op geattendeerd en hij verlangde dat deze in de drinkpauze gewisseld werden. De scheidsrechter had niet de intentie om hier op te wachten, waarop hij besloot de wedstrijd te hervatten. Trainer Zoutman reageerde echter furieus en stormde het veld in. Tevens maakte hij diverse uitlatingen richting de leiding. Hierdoor kreeg hij direct de rode kaart gepresenteerd. Direct hierop werd het onrustig voor de dugg-out van de bezoekers. Trainer Zoutman deelde nog een beuk uit aan de assistent die hierop viel. Direct besloot scheidsrechter de Waard een afkoelingsperiode in te lassen, waardoor de wedstrijd ruim 10 minuten werd gestaakt.
Uiteindelijk werd na een kort overleg met beide aanvoerders weer verder gespeeld.
Jodan Boys probeerde weer direct het spel te maken en zocht direct de aanval. Uiteindelijk was het na krap 40 minuten spelen Thomas Verheijdt die Jodan Boys op een 2-0 voorsprong zette. Na wederom een snelle uitbraak gaf Kees Graafland de bal voor op Thomas Verheijdt die de bal glijdend binnen schoot.
Het thuispubliek wist niet wat het meemaakte. Een 2-0 voorsprong vlak voor rust, wat een mentale tik voor de bezoekers kon betekenen.
Zo ging Jodan Boys met een comfortabele 2-0 de rust in en genoot vooral het thuispubliek zichtbaar van het tussentijdse resultaat.

Na rust begonnen beide teams met dezelfde elf spelers. Al snel kantelde de wedstrijd en kreeg IJsselmeervogels meer grip op de wedstrijd. Na ruim een kwartier spelen in de tweede helft moest Michael de Leeuw in een tijdsbestek van zeven minuten drie keer goed ingrijpen. Vooral de laatste redding was mooi. De Leeuw kon met maximale inspanning de bal over de lat tikken.
Inmiddels was enkele minuten eerder Ahmed Ali al in het veld gekomen voor Mo Bellahcen. Jodan Boys kwam er namelijk aanvallend niet meer uit, waarop Akerboom in de persoon van Ali een extra verdediger inbracht.
Na 16 minuten spelen in de tweede helft, kon de Leeuw niet redden op dezelfde wijze zoals hij dat een minuut eerder nog deed. Dit keer stond de doelman iets verder naar voren, waardoor Arnoud van Toor de bal grote boog van ruim 20 meter net over hem heen krulde.
In het daarop volgende kwartier zochten de gasten veelvuldig naar het doel van Michael de Leeuw, maar de verdediging van Jodan Boys sloeg de meeste aanvallen af en anders ging de bal ruim voorlangs.
Patrick Akerboom bracht vervolgens Maarten Cieremans binnen de lijnen voor Tim Roggeveen.
Met nog zo'n 10 minuten te spelen redde de Leeuw nog prachtig op een goede inzet van de bezoekers. Daarop moest de sluitpost van de Vogels even later de bal ver buiten het strafschopgebied, vlak voor de neus van de mee opgekomen Cieremans over de zijlijn werken.
Met nog zes minuten officiele speeltijd kwam Jeroen Borsboom nog in het veld voor Thomas Verheijdt, die met een assist en een doelpunt een publiekswissel kreeg.
Drie minuten voor tijd vuurde Jeroen Borsboom, na een combinatie met Remco de Rijk, een schot op doel af. Deze bal vanaf de rechter kant kon nog net tot corner verwerkt worden.
Vervolgens waren er in blessuretijd aan beide kanten nog kleine kansen. De bal ging er echter niet meer in waardoor het 2-1 bleef.
Jodan Boys start hierdoor de competitie met een zege. Jodan Boys staat na deze winst op de vijfde plaats, achter Katwijk, sc Genemuiden, HHC Hardenberg en Excelsior '31.
Ook de andere titelkandidaat Spakenburg liep averij op. Zij kwamen thuis niet verder dan 0-0 tegen Barendrecht. Ook Rijnsburgse Boys, vooraf titelkandidaat had een domper te verwerken met het 4-2 verlies tegen HHC Hardenberg. Nieuwkomer DETO verloor met 3-0 van Katwijk en de andere nieuwkomers Kozakken Boys en Scheveningen kwamen direct tegen elkaar in actie, waarbij de Kozakken aan het langste eind trokken.

Komende woensdag neemt Jodan Boys het in de KNVB beker op tegen zondag Topklasser SWZ BOSO Sneek. De debutant in de zondag Topklasse won gisteren verrassend in Rijswijk van Haaglandia. Na een 1-0 achterstand bogen de Friezen een achterstand om in een 1-2 overwinning.
Kortom het kan nog een spannende wedstrijd worden komende woensdag.
Zaterdag gaat Jodan Boys op de tweede speeldag in de Topklasse op bezoek bij Noordwijk, dat de competitie begon met een gelijkspel tegen fc Lisse.

 

Statistieken wedstrijd:
18-08-12: Jodan Boys           - IJsselmeervogels      2- 1  ( 2- 0)
Doelpunten:   3 Remco de Rijk               61 Arnoud van Toor
             41 Thomas Verheijdt
Gele kaart:  Kees Graafland                 Mohammed Faouzi
             Ahmed Ali                      Bas Mooij
             Mark Veerman                   Geoffrey Verweij
Rode kaart:  Jan Zoutman (trainer)
Toeschouw.:  1500
Opsteling Jodan Boys: Michael de Leeuw, Bram van Loon, Jesse Kok, Mark Veerman,
                      Tim Roggeveen (77' Maarten Cieremans), Osvaldo de Pina,
                      Remco de Rijk, Leroy Brank, Thomas Verheijdt (84' Jeroen Borsboom),
                      Kees Graafland, Mo Bellahcen (54' Ahmed Ali).