KNVB geeft uitsluitsel over eventuele beslissingswedstrijden

10-05-2013 19:21

De KNVB heeft vandaag aan de drie clubs die momenteel strijden om één play-off plaats voor behoud in de Topklasse, Spakenburg, sc Genemuiden en Jodan Boys laten weten wat er gaat gebeuren als twee of drie clubs gelijk eindigen op de dertiende plaats.

 

Vanuit het reglement wedstrijden amateur veldvoetbal (art. 34) staan hieronder de 2 scenario’s weergegeven die kunnen plaatsvinden:
 
2 verenigingen eindigen gezamenlijk op positie 13 en 1 vereniging eindigt op positie 15:
Indien Jodan Boys en Spakenburg gelijk eindigen op de 13e positie en Genemuiden eindigt hieronder op de 15e positie, dan:
o    Is Genemuiden gedegradeerd;
o    Spelen Spakenburg en Jodan Boys op zaterdag 18 mei een beslissingswedstrijd op neutraal terrein.
 
Indien Genemuiden met of Spakenburg of Jodan Boys gelijk eindigt op de 13e positie en of Jodan Boys of Spakenburg eindigt hieronder op de 15e positie, dan:
o    Is of Jodan Boys of Spakenburg gedegradeerd;
o    Speelt Genemuiden tegen of Jodan Boys of Spakenburg op dinsdag 14 mei een beslissingswedstrijd op neutraal terrein. Achterliggende reden hiervan is de bekerfinale van district Noord, waarin Genemuiden het opneemt tegen Harkemase Boys. Beide teams moeten een accommodatie overeenkomen om deze wedstrijd af te werken. Indien beide clubs hier niet uitkomen, dan wijst de KNVB een accommodatie aan.
 
Indien de beslissingswedstrijd na reguliere speeltijd is geëindigd in een gelijkspel, dan wordt de wedstrijd onmiddellijk met 2 x 15 minuten verlengd. Is de stand dan nog gelijk, dan bepaalt het doelsaldo van de reguliere competitie de winnaar. Is ook het doelsaldo gelijk, dan volgen strafschoppen.
 
Ingeval van een beslissingswedstrijd waarbij Genemuiden is betrokken, kan de wedstrijd kan worden gespeeld op dinsdag 14 mei. Ingeval van een beslissingswedstrijd tussen Spakenburg en Jodan Boys zal de wedstrijd gespeeld worden op zaterdag 18 mei.
 
 
3 verenigingen eindigen gezamenlijk op positie 13:
Er dient dan een beslissingsreeks gespeeld te worden, in de vorm van een halve competitie en waarbij elke vereniging eenmaal thuis speelt.
o    Dinsdag 14 mei: Genemuiden  - Jodan Boys
o    Zaterdag 18 mei: Jodan Boys – Spakenburg
o    Dinsdag 21 mei: Spakenburg – Genemuiden
 
Dit schema is vastgesteld op basis van het feit dat Genemuiden op zaterdag 18 mei zoals eerder vermeld de bekerfinale speelt. Gezien het eventuele vervolg van Genemuiden in de landelijke beker en eventueel in de nacompetitie, kunnen geen midweekse/weekendmomenten ongebruikt blijven. Dit betekent dat Genemuiden sowieso op dinsdag 14 mei in actie dient te komen. Tegenstander is hierin Jodan Boys, op basis van het mindere doelsaldo.
 
De winnaar van de beslissingsreeks gaat nacompetitie spelen. Mogelijk dat na 2 wedstrijden Jodan Boys als winnaar naar voren komt (bij 2 gewonnen wedstrijden), in dat geval wordt de wedstrijd Spakenburg – Genemuiden niet meer gespeeld.
 
Eindigen in de beslissingsreeks 2 of meer elftallen gelijk qua aantal behaalde punten, dan is het doelsaldo van de oorspronkelijke competitie bepalend. Is ook het doelsaldo gelijk, dan valt de beslissing door het nemen van strafschoppen. De huidige stand geeft aan dat Spakenburg en Genemuiden een doelsaldo van -9 hebben en Jodan Boys van -19. Indien deze doelsaldo’s ongewijzigd blijven en Spakenburg en Genemuiden eindigen in de eventuele beslissingsreeks gelijk bovenaan, dan dient de wedstrijd Spakenburg – Genemuiden dus afgesloten te worden met een strafschoppenserie. Met de huidige doelsaldo’s is Jodan Boys bij een gelijke stand in de beslissingsreeks altijd gedegradeerd. (het doelsaldo van de beslissingsreeks doet dus reglementair niet ter zake).