Periodetitels Topklasse leveren iets op

03-08-2012 09:08

De KNVB heeft definitief besloten dat per ingang van het komende seizoen (2012/2013) er een definitieve prijs hangt aan een periodetitel in de Topklasse. Hierdoor zullen de kampioenen uit de Topklasse zaterdag en zondag, alsmede de periodekampioenen (totaal 6) direct instromen in de tweede ronde van de landelijke KNVB beker.
Verder zal ook het automatisch behalen van de Topklasse geen garantie meer zijn voor plaatsing in de eerste ronde van de landelijke KNVB beker. Hiervoor plaatsen zich vanaf komend seizoen de beste 8 ploegen die geen kampioen zijn geworden of een periodetitel gepakt hebben.
Hierdoor zijn de nummers 1 t/m 12 in de Topklasse voortaan gegarandeerd van deelname aan de landelijke KNVB beker, hetzij in de eerste of tweede ronde. De ploeg die dit jaar op de dertiende plaats eindigd en zich eventueel handhaafd, is dus niet meer automatisch geplaatst. Deze ploeg zal zich net als de drie andere promovendi moeten weten te plaatsen door het behalen van de halve finale van de districtsbeker dit seizoen.
De eerste ronde van de landelijke KNVB beker zal hierdoor vanaf komend seizoen minder clubs bevatten dan voorheen. Zijn dit er nu nog 56, volgend jaar worden dit er 40. In de tweede ronde komt het aantal dan weer uit op 64.

Instromen in de KNVB beker 2013/2014:
1e ronde: 16 Topklassers en 24 halve finalisten districtsbeker (totaal 40)
2e ronde: 8 Topklassers, 36 bvo's en 20 door uit de 1e ronde (totaal 64)