Somalie uitgeschakeld in CECAFA 2012 Cup

05-12-2012 10:42

Ahmed Ali en Somalie hebben de CECAFA Tusker Cup 2012 via de achterdeur verlaten. In de laatste groepswedstrijd tegen Tanzania, waarbij Somalie nog een kleine kans had om door te gaan, werden de Ocean Stars genadeloos afgestraft. Tanzania bewees haar klasse en ging dankzij een klinkende 7-0 overwinning door naar de 1/4 finales van CECAFA 2012. Overigens wist Tanzania al eens eerder met dezelfde cijfers te winnen op 1 december 1995. Deze overwinning, samen met die van dit jaar staan te boek als de grootste overwinningen ooit van het Tanzaniaans nationaal elftal.

Het Somalisch elftal voor aanvang van de wedstrijd tegen Tanzania (Ali in het midden bovenaan).

 

Somalie komt al vrij snel op achterstand in deze wedstrijd. Al in de eerste minuut weet Mrisho Ngasa Tanzania op voorsprong te zetten. In deze openingsfase doet Somalie nog mee en krijgt het enkele kleine kansen. Zo schiet Mohammed Jabril na ruim vijf minuten spelen op de goal van Juma Kaseja. De bal is echter niet hard genoeg waardoor het een eenvoudige prooi wordt voor de keeper. Enkele minuten later geeft Mohamad Salah een voorzet die netjes in het strafschopgebied beland. De bal wordt echter weggekopt voordat een Somalische aanvaller gevaarlijk kan worden. Even later is er voor het doel van Moallin weer gevaar. Een schot van ruim twintig meter wordt gelukkig gestopt door de verdediging.

Ahmed Ali (helemaal rechts) en een andere verdediger zien Moallin naar de bal gaan.

 

Tanzania heeft inmiddels de controle overgenomen over de wedstrijd en heeft het meeste balbezit. Na bijna een kwartier spelen krijgen de Tanzanianen weer een goede kans. Ngasa komt met een rush over links en zet de bal voor op Abubakar, die vervolgens hoog over schiet. Een paar minuten later krijgt Ngasa zelf een kans, maar nu zit keeper Moallin van Somalie er goed aan. Maar nadat het eerste deel van de eerste helft is verstreken zet Tanzania de basis voor de monsterscore. Mrisho Ngasa mag zijn tweede maken vanuit de corner en drie minuten later blijft John Bocco onopgemerkt en kan hij op aangeven van Rashid Issa scoren. De Somalische coach Sam Ssimbwa besluit vervolgens zijn eerste wissels door te voeren. Zo komen Hamza Mukthar en Mahad Haji in het veld voor respectievelijk Abdalla Mohammed en Abukar. Veel lijken deze wissels niet uit te maken. Het leed voor de Somaliers wordt alleen maar erger als Tanzania nog twee maal scoort vlak voor rust. John Bocco scoort op aangeven van Ngasa de 0-4 en Ngasa maakt zelf twee minuten later de 0-5 nadat Raymond Domayo eerst het houtwerk heeft geraakt. Ruststand 0-5.

Keeper Moallin zit weer mis. Hij moest vandaag zeven treffers incasseren.

 

In de tweede helft krijgt Tanzania binnen tien minuten spelen al weer een paar aardige kansen. Ngasa schiet bijvoorbeeld laag op het doel van Moallin, maar Ahmed Ali en Moallin ruimen samen op. Aan de andere kant is Somalie weer eens in de aanval. Mohammed Ali schiet ruim naast nadat Kevin Yodan een bal verkeerd beoordeelde en zo Ali deze kans schonk. Even later waagt ook Dadir een poging, maar ook zijn inzet gaat naast. Somalie is duidelijk beter uit de kleedkamers gekomen, maar kan nog niet tot scoren komen. Na deze aanvallen is het weer een beetje stil bij Somalie. Tanzania neemt het weer over en een kwartier voor tijd kan Ngasa weer twee keer scoren. Hij brengt hiermee zijn totaal op vijf treffers in deze wedstrijd en staat direct op nummer één in de lijst met topscorers van het toernooi. Somalie staat nu met 0-7 achter.

Ahmed Ali en een aantal andere Somaliers kijken verslagen toe als er weer een doelpunt valt.

 

Met nog zo'n vier minuten op de klok krijgt Somalie de beste kans in een kwartier tijd. Mohammed Ali schiet de bal echter in het zijnet. Overigens komt Somalie nog goed weg als een treffer van Tanzania op aangeven van Ngasa wordt afgekeurd. Het blijft dus 0-7 en Ahmed Ali en Somalie druipen af. Ondanks de uitschakeling van Somalie zal dit een onvergetelijke ervaring zijn voor Ahmed Ali. Misschien zal hij ook in de toekomst weer uit kunnen komen voor het Somalisch nationaal elftal.

 

Klik hier voor de uitslagen en de rest van het programma in de CECAFA Tusker 2012 Cup.

 

Statistieken wedstrijd:

01-12-12: Somalie              - Tanzania              0- 7  ( 0- 5)  TV
Doelpunten:                                  1 Mrisho Ngasa
                                            24 Mrisho Ngasa
                                            27 John Bocco
                                            42 John Bocco
                                            44 Mrisho Ngasa

                                            73 Mrisho Ngasa
                                            75 Mrisho Ngasa

Gele kaart:  -
Rode kaart:  -
Toeschouw.:  ?
Opsteling Somalie: Abdullahi Moallin, Ali Mohamed, Jama Mohamoud, Said Mahamud,
                   Ahmed Ali, Ali Dadir, Mohammed Jabril
                   Mohamed Salah, Abdikarim Abukar (40' Mahad Haji),

                   Abdallah Mohammed (29' Hamza Mukthar), Ahmed Dadir.