Titelverdediger sneuvelt in de kwartfinale

04-04-2012 17:21
Jodan Boys is er gisteren niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de halve finale van de RTV Rijnmond Cup. In Geervliet trok zondag tweedeklasser PFC uiteindelijk aan het langste eind en won het met 1-0.
 
Jodan Boys moest al vroeg afreizen naar Geervliet. Omdat er op het complex in het pittoreske dorpje geen lichtmasten zijn begon de wedstrijd al om 18:30. Door de avondspits lukte het keeper Marvin Straver hierdoor niet om op tijd op sportpark Tolweg te arriveren. Hierdoor begon Michael de Leeuw in de basis bij Jodan Boys. Patrick Akerboom had een kleine bezetting op de bank. Naast Marvin Straver zaten ook Michel Verkaik en Roald Heerkens in de dug-out.
Jodan Boys begon aan de wedstrijd zonder Maarten Cieremans, Kees Graafland en Mo Bellahcen. Hierdoor kregen Bram van Loon, Daniel da Cruz en Gino Mulder een basisplaats.
 
Op een hobbelig veld begonnen beide teams aan de wedstrijd. Al na enkele minuten had Sander van Gool een goede kans om de bezoekers op voorsprong te zetten. PFC liet in de openingsfase al zien dat het zich niet zomaar gewonnen gaf. De ploeg speelde fel en opportunistisch. Namens Jodan Boys kreeg Jan Willem Schep nog een goede kans. Hij mocht zo’n tien meter buiten het strafschopgebied een vrije trap nemen, die net over het doel van keeper van de Beek ging. Na deze beginfase begon PFC langzamerhand het betere van het spel te krijgen. Na bijna een kwartier spelen komt er een schot op doel van PFC. De inzet is echter niet erg hard en is daardoor een makkelijke prooi voor Michael de Leeuw. Maar drie minuten later krijgt PFC al weer een goede kans. Na een mooie aanval beland de bal uiteindelijk in het zijnet.
Aan de andere kant krijgt Jodan Boys dan wel weer twee corners achter elkaar, maar hieruit komt weinig gevaar.
PFC blijft aanzetten richting het doel van Michael de Leeuw. Zo wordt er na een corner wederom in het zijnet geschoten en wordt er nog eens naast het doel gekopt. PFC speelt goed en wil met alle moeite de rust halen zonder achterstand. Dit resulteert na bijna 25 minuten spelen in de eerste gele kaart. Uit de vrije trap die hierop volgt kan Jodan Boys wederom niet gevaarlijk worden. PFC kan dit weer wel. Michael de Leeuw moet weer ingrijpen voordat de thuisploeg genadeloos zou kunnen toeslaan.
Daniel da Cruz is even later betrokken bij een mooie aanval over de linker kant van het veld. Hij schiet de bal het strafschopgebied in. Helaas is niet helemaal duidelijk geworden of dit nu een voorzet of een serieuze doelpoging was.
Inmiddels is de wedstrijd ruim een half uur onderweg en is het wel duidelijk geworden dat het voor Jodan Boys wel eens een moeilijke avond kan gaan worden. De meeste spelers aan Jodan Boys zijde spelen matig en er worden heel veel kleine fouten gemaakt die tot balverlies leiden.
PFC is echter scherp en doorziet de gaatjes in de verdediging. Ook hebben ze in de gaten dat Michael de Leeuw op een gegeven moment wel erg ver voor zijn doel staat. Met een schot van grote afstand probeert men de Leeuw te verschalken. Dit lukt gelukkig net niet, de bal gaat net over.
Jodan Boys moet alle zeilen bijzetten om een achterstand te voorkomen. Dit resulteert dan ook in de eerste gele kaart aan Jodan Boys zijde. Mark Veerman moet aan de noodrem trekken en dit bekopen met geel. PFC gaat vervolgens vrolijk verder. De bal gaat nog eens rakelings voor het doel van Michael de Leeuw langs en met nog zo’n zeven minuten spelen brengt de paal redding voor Jodan Boys.
Op slag van rust krijgt Jodan Boys dan toch nog een aantal kansen. Sander van Gool ziet zijn schot echter gepakt worden door de Beek en een vrije trap van Ali wordt door de Beek net over de lat getikt. Ook Bram van Loon werkt de bal over het doel na de corner die hierop volgt.
Voor Jodan Boys komt het fluitsignaal van scheidsrechter Kranendonk even later als gelegen. De gasten kunnen dit kwartiertje wel even gebruiken om de strategie iets te wijzigen en zich op te peppen voor het tweede bedrijf.
 
Na rust komt Patrick Akerboom direct met twee wissels. Marvin Straver komt onder de lat voor Michael de Leeuw en ook Mark Veerman mag in de kleedkamer achter blijven. Voor hem in de plaats komt Michel Verkaik.
Trainer Rob Vuik van PFC zal de mannen in de rust ongetwijfeld verteld hebben dat ze snel moeten proberen te scoren om het zichzelf niet onnodig moeilijk te maken. Brian Meijninger blijkt dit goed begrepen te hebben. Hij haalt na nog geen minuut spelen vanaf de middellijn uit en weet Marvin Straver te verrassen. Jodan Boys kijkt hierdoor tegen een terechte 1-0 achterstand aan. Een achterstand waarvoor de kleine schare supporters uit Gouda vreesden. Zij hadden als geen ander in de eerste helft al gezien dat een achterstand problematisch zou worden voor Jodan Boys. Mede door de bezetting op de bank zou het moeilijk zijn om de wedstrijd naar zich toe te trekken en het tij te keren.
In de eerste 10 minuten na rust blijft PFC de bovenliggende partij. Pas hierna krijgt Jodan Boys weer eens een paar aardige kansen en moet keeper de Beek weer in actie komen. Een corner en een schot van da Cruz blijken uiteindelijk niet gevaarlijk genoeg voor de sluitpost.
Bij een volgende aanval krijgt Daniel da Cruz overigens nog geel. Hij zou zijn elleboog gebruikt hebben in een duel om langs een PFC verdediger te komen.
Even later krijgt Jodan Boys nog een vrije trap, net buiten het strafschopgebied. Het schot van Sander van Gool smoort echter in de muur. Uit de aanval die hierop volgt van PFC blijkt een zwak schot gelukkig een makkelijke prooi voor Marvin Straver. Diezelfde Straver moet samen met Leroy Brank nog een keer corrigeren. Brank verwerkt, met nog minder dan 20 minuten op de klok, de bal tot corner. Vanuit deze corner weet PFC wederom gevaarlijk te worden. Gelukkig blijkt bij een schot uit een scrimmage de bal niet over de lijn te zijn en kan de Jodan Boys verdediging opruimen.
Met nog iets minder dan een kwartier te spelen mag Roald Heerkens dan gaan debuteren in het eerste elftal van Jodan Boys. Het jongere broertje van Mitchel Heerkens mag de plaats gaan innemen van Daniel da Cruz.
In een waar slotoffensief zet Jodan Boys alles op alles om de gelijkmaker te maken. Gino Mulder, Sander van Gool en Jan Willem Schep proberen uit alle macht de bal voor het doel te krijgen. Dit lukt inmiddels aardig en acht minuten voor tijd lijkt de 1-1 er te zijn. Sander van Gool scoort, maar ziet uiteindelijk dat scheidsrechter Kranendonk op aangeven van zijn assistent het doelpunt afkeurt wegens buitenspel. Sander van Gool, Gino Mulder en Jan Willem Schep krijgen nog een groot aantal kansen, maar weten deze uiteindelijk niet te benutten. Overigens weet PFC er in de slotfase af en toe nog gevaarlijk uit te komen.
Met nog twee minuten officiële speeltijd ontloopt Jan Willem Schep een rode kaart doordat Kranendonk en zijn assistent het natrappen van de gefrustreerde Schep niet zien.
Diep in blessuretijd komt ook Marvin Straver mee naar voren. Veel helpt het niet. Hij moet zelfs nog een keer heel snel terug naar zijn doel om erger te voorkomen.
Uiteindelijk is het Kranendonk die affluit en zo zien de 80 toeschouwers in Geervliet hun club doorgaan naar de halve finale van de RTV Rijnmond Cup. In deze halve finale zullen zij het thuis gaan opnemen tegen Topklassers Capelle of Barendrecht.
 
Voor Jodan Boys zit het toernooi er dus op. De titelverdediger sneuvelt in de kwartfinale en kan zich nu volledig gaan richten op de laatste drie competitiewedstrijden. Hier staat misschien nog wel iets belangrijker op het spel, namelijk het kampioenschap!
Zaterdag staat er geen wedstrijd op het programma. Jodan Boys neemt het op zaterdag 14 april op tegen Sparta Nijkerk in Nijkerk.
 
 
Statistieken wedstrijd
03-04-12: PFC                  - Jodan Boys            1- 0  ( 0- 0)
Doelpunten:  46 Brian Meijninger
Gele kaart:  ?                              Mark Veerman
                                            Daniel da Cruz
                                            Jan Willem Schep
Rode kaart:  -
Toeschouw.:  80
Opstelling Jodan Boys: Michael de Leeuw (46’ Marvin Straver), Bram van Loon, Jesse Kok,
Ahmed Ali, Mark Veerman (46’ Michel Verkaik), Osvaldo de Pina,
Daniel da Cruz (77’ Roald Heerkens), Leroy Brank, Jan Willem Schep,
Sander van Gool, Gino Mulder.