Verplichte promotie vanuit de Topklasse komt er aan

27-09-2012 18:34

Wie in het seizoen 2015/2016 in de Topklasse speelt en kampioen wordt, zal daarmee verplicht gaan promoveren. Hoewel de details nog uitgewerkt moeten worden, zijn de diverse partijen volgens de VVCS al akkoord.
Er zijn nog wel een aantal zaken waarover gesproken moet worden. Zo zijn de meeste clubs niet blij met de vrijdagavond als speelavond en is het nog maar de vraag hoeveel verplichte fulltime contractspelers er moeten zijn. In eerste instantie werd een aantal van 16 genoemd.
Overigens wordt er ook nog onderzoek gedaan naar een herinvoering van de tweede divisie, aangevuld met beloftenteams. Het is dus nog maar de vraag waar de clubs naartoe gaan promoveren. Wordt dit gewoon de eerste divisie, of straks toch een tweede divisie aangevuld met beloftenteams.

Tot nu toe was er alleen een vrijwillige promotie naar de eerste divisie. Iets waar de clubs vooraf wel iets inzagen, maar door de diverse (financiele) verplichtingen zag eigenlijk elke club hiervan af. Zo maakte alleen fc Oss in het eerste Topklasse seizoen gebruik van het promotierecht. Zij werden kampioen in de zondag Topklasse en speelde tegen de kampioen van de zaterdag Topklasse, IJsselmeervogels. Aangezien Top Oss al wist dat IJsselmeervogels niet wou promoveren, lag er totaal geen druk op de dubbele confrontatie waarin uitgemaakt werd wie er algeheel amaterukampioen werd. Hierdoor zou Top Oss als verliezer ook mogen promoveren en zodoende werden het twee wedstrijden om eigenlijk niets. IJsselmeervogels werd landskampioen en fc Oss promoveerde.

Het is dus maar te hopen dat de verplichte promotie ook niet zo'n effect gaat krijgen. Het zal toch maar gebeuren dat niemand kampioen wil worden. Dat zullen 30 vreemde speelronden worden in het seizoen 2015/2016.

In ieder geval heeft de KNVB nog twee jaar de tijd om alle plooien glad te strijken zodat de promotieregeling in 2016 een feit is.