Voetbalpiramide is een feit

02-12-2014 20:25

Vanmiddag stemde een ruime meerderheid van de prof en amateurploegen in voor een nieuwe competitie opzet in Nederland. Nederland kende tot op heden en gesloten systeem waarbij er geen doorstroming was vanuit de Topklasse naar de Eerste divisie. De laatste jaren was dit wel mogelijk, maar niet verplicht. Slechts 1 club maakte tot nu toe gebruik van de promotie mogelijkheid. Achilles '29 speelt dit seizoen voor het tweede jaar in de eerste divisie.

Op zich is de piramide niet heel vreemd en misschien wel een goed idee, maar de randvoorwaarden waren de afgelopen jaren een struikelblok. Het verplichte aantal contractspelers en accomodatieeisen waren de struikelblokken, maar hierop worden nu consessies gedaan. Toch moet er nog even bekeken worden hoe de invulling precies zal plaats vinden. Veel clubs uit de eerste divisie klagen over competitievervalsing omdat jong Ajax, jong PSV en jong Twente veelal acteren met spelers uit het eerste elftal.

In de nieuwe opzet komt er onder de eredivisie een de eerste divisie een nieuwe competitie. De zogenoemde landelijke divisie of tweede divisie zal gaan bestaan uit 18 clubs. 14 clubs moeten doorstromen uit de Topklassen en vier teams komen uit de beloftencompetitie. Verder komt er plaats in de hoofdklassen voor de beloftenteams.

De nieuwe opzet gaat in met ingang van seizoen 2016/2017 en de eindklassering van het seizoen 2015/2016 zal gaan uitmaken wie er deel gaan nemen aan de landelijke- of tweede divisie.

 

Binnenkort volgt meer informatie...