Voorbeschouwing ARC - Jodan Boys

06-01-2015 20:41

Komende zaterdag komt Jodan Boys voor het eerst in actie sinds de winterstop. Voor Jodan Boys eindigde de winterstop qua wedstrijdritme iets eerder dan gedacht. Twee keer werd de competitiewedstrijd bij Montfoort afgelast waardoor dit de eerste wedstrijd in ruim een maand is. Vijf weken geleden speelde Jodan Boys voor het laatst een thuiswedstrijd tegen SteDoCo (0-0).

 

Jodan Boys neemt het op sportpark Zegersloot op tegen zaterdag eersteklasser ARC. De Alphense Racing Club komt dit seizoen voor het tweede achtereenvolgende seizoen in de eerste klasse, een niveau wat zeker niet binnen de ambities van de club zal liggen. Momenteel staat ARC op een negende plek in de eerste klasse en lijkt het erop dat de ploeg zich wel zal gaan handhaven, maar meer zal er waarschijnlijk niet in zitten.

Jodan Boys zat een beetje in een vergelijkbare situatie als de Alphenaren. Echter dankzij puntenaftrek van Huizen en Bennekom (beide 5 punten) staat Jodan Boys inmiddels zevende en als het de wedstrijd bij Montfoort had gewonnen, dan stond de ploeg vijfde.

Bij Jodan Boys is momenteel een oud speler van ARC actief. Mike Slottje speelde eerder in Alphen toen ARC uit de Topklasse en de Hoofdklasse degradeerde. Meer spelers waren overigens in het verleden actief voor beide clubs. Meest recent waren dat Sander van Gool en Remco en Ard Blok. Deze drie spelers maakten de overstap van Jodan Boys naar ARC en keerden uiteindelijk allen weer terug bij Jodan Boys.

 

Historie

ARC is opgericht in 1927 en speelde sinds halverwege de jaren '80 onafgebroken op het hoogste amateurniveau in Nederland. In 1998 werd de club kampioen in de Hoofdklasse A, maar vanaf de eeuwwisseling moest de club vechten tegen degradatie naar de eerste klasse. Twee keer lukte dit, maar in 2002 was degradatie een feit. Direct werd ARC kampioen in de eerste klasse waarna wederom drie moeizame seizoenen volgden. Vervolgens promoveerde ARC in 2008 weer naar de Hoofdklasse en verrassend genoeg mocht de ploeg in 2010 debuteren in de nieuw gevormde Topklasse. Na twee seizoenen was dit avontuur weer voorbij en ARC zakte in 2013 zelfs af naar de eerste klasse. Een terugkeer in de Hoofdklasse lijkt voor de Alphense ploeg echter nog ver weg.

Ondanks het feit dat Jodan Boys en ARC hemelsbreed zo'n 20 kilometer van elkaar verwijderd liggen, kwamen beide ploegen elkaar in het verleden niet vaak tegen. Slechts twee seizoenen speelden Jodan Boys en ARC tegen elkaar in competitieverband. In het seizoen 1963/1964 won ARC beide wedstrijden (1-2 en 3-1). In het seizoen 1981/1982 won ARC ook beide wedstrijden (2-1 en 0-2).

De laatste ontmoeting tussen beide teams dateert van augustus 2014. Toen stonden beide ploegen tegenover elkaar in de districtsbeker. Jodan Boys won toen met 2-0 en ARC eindigde uiteindelijk met 1 punt onderaan in de poule.