Voorbeschouwing DETO - Jodan Boys

17-04-2013 18:24

Komende zaterdag gaat Jodan Boys het in Vriezenveen opnemen tegen hekkensluiter DETO Twenterand. Voor Jodan Boys kan deze wedstrijd de doorslag geven. Bij verlies tegen de nummer zestien van de ranglijst zal het voor de ploeg van Patrick Akerboom waarschijnlijk erg moeilijk worden om zich nog te handhaven.

 

Jodan Boys mag dan wel tegen het inmiddels gedegradeerde DETO spelen, maar dat zal niet inhouden dat het een makkelijke opgave wordt. Ongetwijfeld zal de ploeg uit Vriezenveen het seizoen niet willen afsluiten met de tot nu toe behaalde schamele zes punten. Overigens werden deze punten alleen maar in uitwedstrijden behaald, en wel tegen Spakenburg en Jodan Boys. Op eigen veld wist de ploeg van trainer en oud prof Michel van Oostrum geen punt te behalen, iets wat misschien weer een gunstig vooruitzicht voor Jodan Boys is. De laatste wedstrijd waarin DETO in competitieverband punten behaalde, was op 10 november 2012 en wel in Gouda. Toen verloor Jodan Boys met 0-3 op eigen veld. In de afgelopen zes wedstrijden scoorde DETO slechts één keer en gingen alle wedstrijden verloren. Dit is wel anders dan vorig seizoen, toen de ploeg kampioen werd in de Hoofdklasse C na een beslissingswedstrijd tegen WHC te hebben gewonnen. Namens DETO is Vincent Bilanovic topscorer. Hij wist totaal zes keer het net te vinden, waarmee hij een groot aandeel heeft in de zestien doelpunten van DETO, dat overigens 79 tegentreffers kreeg te verwerken.

 

Bij Jodan Boys is de situatie ook wel anders dan vorig seizoen. Één jaar geleden leek de ploeg van Patrick Akerboom het gevecht om het kampioenschap op de laatste speeldag te gaan beslechten in de thuiswedstrijd tegen Quick Boys. Nu vecht de ploeg tegen directe degradatie uit de Topklasse. Van de drie keren dat Jodan Boys in de geschiedenis promoveerde naar het hoogste KNVB niveau, degradeerde de club één keer direct (1972/1973) en wist het zich in 2008/2009 te handhaven in de Hoofdklasse. Van alle promoties na kampioenschappen (totaal 7) degradeerde Jodan Boys tot nu toe maar één keer in het seizoen daarop. Het zou dus toch zonde zijn als we net als in 1973 weer direct zouden degraderen?

Ongetwijfeld zal de ploeg er alles aan doen om zich te handhaven in de Topklasse. Na een goed begin viel eerst topscorer Thomas Verheijdt langdurig uit, moest Ahmed Ali weg voor interlandverplichtingen en liep tot overmaat van ramp Kees 'wonderboy' Graafland een blessure op. Graafland zal tegen DETO nog niet in actie komen. Hij zag vorige week namelijk in vrijetijdskleding Maarten Cieremans Jodan Boys in blessuretijd op 2-2 zetten tegen sc Genemuiden. Toch is er met de terugkeer van Thomas Verheijdt, die inmiddels weer twee wedstrijden gespeeld heeft en één keer scoorde, wat hoop terug. Er vallen weer doelpunten, iets wat tot de treffer van Verheijdt twee weken geleden tegen Barendrecht als vier wedstrijden op rij niet lukte.

Ook mag gezegd worden dat Jodan Boys vorige week een goede wedstrijd speelde, maar in de afronding nog wat steken liet vallen. Thomas Verheijdt was aan het begin en einde twee keer heel dicht bij een treffer, maar zag twee keepers de bal net over de lat tikken. Ook Mitchel Heerkens speelde goed en maakte zelfs de openingstreffer.

 

De wedstrijd van komende zaterdag op sportpark het Midden in Vriezenveen begint om 14:30 en staat onder leiding van scheidsrechter Ron Karremans uit Den Haag. Karremans floot eerder tien wedstrijden in de zaterdag Topklasse waarin hij slechts vier gele kaarten weggaf. Karremans floot eerder dit seizoen de wedstrijd fc Lisse - Jodan Boys (3-1).

De wedstrijd DETO Twenterand - Jodan Boys is uiteraard weer te volgen via Twitter ( @JBsupporter2800 ) en d.m.v. het gebruik van #detjod kun je meepraten over de wedstrijd. Verder staan er voor Jodan Boys nog een aantal belangrijke wedstrijden op het programma. Vooral de wedstrijden van Scheveningen, sc Genemuiden en Spakenburg zullen daarbij veelvuldig gevolgd worden.

Klik hier voor het programma in de Topklasse, alsmede de stand, het resterende programma en de eerdere uitslagen van Jodan Boys.

 

Historie DETO - Jodan Boys

DETO is één van de grote onbekenden voor Jodan Boys dit seizoen. De club is opgericht in 1948 en speelde direct mee op KNVB niveau en deed vooral vanaf halverwege de jaren '70 tot halverwege de jaren '90 goed mee in het zaterdagvoetbal. In deze periode speelde de club achtereenvolgens negentien seizoenen in de eerste klasse, het toenmalig hoogste niveau op zaterdag. In 1994 gleed de club af en in 1996 werd DETO zelfs laatste (12e) in de derde klasse. Gelukkig werd in het seizoen daarop de Hoofdklasse ingevoerd in het zaterdagvoetbal waardoor de club niet degradeerde naar de vierde klasse. Na twee seizoenen werd DETO kampioen in de derde klasse en twee jaar later in de tweede klasse. Toch duurde het daarna tien seizoenen voordat de club weer de definitieve weg omhoog insloeg. In 2010 eindigde de ploeg als tweede in de eerste klasse en mocht het direct promoveren naar de Hoofdklasse omdat in het seizoen daarop de Topklasse ingevoerd werd. DETO is dus gelukkig met wijzigingen in de competitielagen. Na twee seizoenen Hoofdklasse eindigde de club op de tweede plaats, net achter WHC, maar met evenveel punten. Hierdoor moest een beslissingswedstrijd op neutraal terrein uitkomst bieden. DETO trok uiteindelijk met 2-1 aan het langste eind.

Jodan Boys en DETO kwamen elkaar op de eerdere ontmoeting dit seizoen niet eerder tegen in competitieverband, waardoor dit pas de tweede onderlinge competitie ontmoeting wordt voor beide teams. De eerdere ontmoeting dit seizoen in Gouda pakte voor Jodan Boys slecht uit. In Gouda wist DETO met 3-0 te zegevieren.

 

Statistieken thuiswedstrijden:

10-11-12: Jodan Boys - DETO Twenterand  0-3  Topklasse  [TH1234 ]