Voorbeschouwing Elinkwijk - Jodan Boys

28-08-2014 20:27

Komende zaterdag staan de laatste twee wedstrijden in de poulefase van de districtsbeker op het programma. Jodan Boys gaat op bezoek bij Elinkwijk en de Meern neemt het op tegen ARC. ARC is inmiddels uitgeschakeld aangezien het na twee wedstrijden nog op nul punten staat

Jodan Boys staat momenteel eerste in de poule met 6 punten, maar Elinkwijk en de Meern zouden er in theorie nog voor kunnen zorgen dat Jodan Boys de poulefase niet doorkomt. Elinkwijk zal dan met grote cijfers (minimaal 4 doelpunten verschil) moeten winnen en de Meern kan in dan geval met een kleine overwinning (1 doelpunt verschil) ook doorstromen naar de volgende ronde.

 

Menig supporter reageerde afgelopen woensdag tijdens de wedstrijd tegen de Meern volg ongeloof over de uitslagen van de andere teams tot nu toe. De Meern won met maarliefst 0-6 bij Elinkwijk, dat vervolgens zelf met 1-5 bij ARC zegevierde. Daarmee was er toch wel enige twijfel over wat er afgelopen woensdag zou gebeuren. Als je even doorrekent zou dit betekenen dat Elinkwijk een stuk sterker is dan ARC en de Meern veel sterker dan Elinkwijk en Jodan Boys won met maar 2-0 van ARC. Kortom het zou dan nog wel eens lastig kunnen worden. Tijdens de wedstrijd werd echter duidelijk hoe de vork in de steel zit. Elinkwijk had in het treffen met de Meern maarliefst 3 rode kaarten ontvangen. Hierdoor kon de Meern dus eenvoudig uitlopen naar 6-0. Elinkwijk speelde vervolgens een goede wedstrijd tegen ARC, waar het uiteraard het doelsaldo van -6 wilde opschroven. Dit is met de 5-1 winst aardig gelukt.

Elinkwijk lijkt hiermee de meest gevaarlijke tegenstander in deze poule. Jodan Boys is bij een gelijkspel tegen Elinkwijk al door naar de volgende ronde en zal daarmee het lot van de tegenstander in handen van ARC en de Meern leggen.

 

Jodan Boys speelde tot nu toe een degelijke poulefase met twee keer een 2-0 overwinning. Toch waren er momenten in de wedstrijden waarin het beter kon. Ook waren er lichtpuntjes. Vooral in het treffen met de Meern. Achmed el Azzouti had een sterke invalbeurt en de verdediging stond meestal als een blok.

 

De wedstrijd van komende zaterdag begint om 14:30 en staat onder leiding van dhr. T. Oussoren.

 

Historie

Elinkwijk is een bekende club in het Nederlandse voetbal. Als amateurclub, maar in de jaren ’50 en ’60 speelde de club in de Eerste- en Eredivisie. In de Eredivisie eindigde club een paar keer als 12e, het beste resultaat in het betaalde voetbal.

De club werd opgericht op 20 juni 1919 in de toen nog zelfstandige gemeente Zuilen. Bij de invoering van het betaald voetbal in Nederland was Elinkwijk een van de clubs die in de (eerst Hoofdklasse A/B/C/D geheten) nieuwe competitie uitkwam. In november 1954 fuseerde de club met de profclub Utrecht uit de wilde NBVB competitie en ging onder de oude naam verder. In het seizoen 1955/56 werd de club kampioen van de Hoofdklasse B. Het seizoen daarna werd Elinkwijk zestiende in de net gevormde Eredivisie. In deze periode was ook de eerste Surinamer die voor het Nederlands elftal speelde, Humphrey Mijnals, voor Elinkwijk actief, samen met zijn broer Frank en enkele andere Surinamers. De club degradeerde in het seizoen 1960/61, maar werd in 1964/65 kampioen van de Eerste divisie en promoveerde, waarna de ploeg nog twee seizoenen uitkwam in de Eredivisie. Vanaf 1967/68 speelde Elinkwijk weer in de eerste divisie, waarna in 1970, onder druk van de gemeente en de KNVB, Elinkwijk samen met de andere twee profclubs uit Utrecht (DOS en Velox) fuseerde tot FC Utrecht.

 

Elinkwijk, DOS en Velox speelden vanaf toen weer bij de amateurs, voor Elinkwijk een succesvolle tijd, in 1973 werd namelijk het Nederlands kampioenschap voor zondagamateurs behaald. Ook in de 1974/75 opgerichte Hoofdklasse was Elinkwijk succesvol, met vijf hoofdklassekampioenschappen in een zestiental seizoenen. Een seizoen nadat het laatste van die kampioenschappen behaald volgde echter degradatie naar de Eerste klasse (1991/92), gevolgd door degradatie naar de Tweede klasse. Via kampioenschappen in 1993/94 (Tweede klasse) en 1995/96 (Eerste klasse) wist de club zich weer terug te vechten naar de Hoofdklasse. Momenteel komt de club uit in de Eerste klasse. Het zaterdagteam komt een paar niveaus lager uit.

 

Jodan Boys en Elinkwijk kwamen elkaar in competitieverband en bekerverband niet eerder tegen. De club speelt tenslotte op zondag en ligt in district West I.