Voorbeschouwing fc Lisse - Jodan Boys

26-08-2012 11:21

Komende dinsdag mag Jodan Boys wederom in actie komen in de Topklasse. Op de eerste, en in principe enige, midweekse speeldag gaat het op bezoek bij fc Lisse.

Lisse begon matig aan de competitie. In de eerste wedstrijd op het eigen sportpark ter Specke werd ternauwernood een gelijkspel uit het vuur gesleept tegen Noordwijk. Lisse kreeg in deze wedstrijd veel kansen om de vroege voorsprong van Noordwijk teniet te doen, maar slaagde er niet in om een aantal 100% kansen te verzilveren. Gelukken voor de Lissenaren wist aanwinst Edwin de Graaf, vijf minuten voor tijd, een punt te redden. In het tweede duel op bezoek bij GVVV waren de Lissenaren echter kansloos. In een wedstrijd die traag op gang kwam werd de basis voor de overwinning door GVVV na een half uur spelen gelegd. De ploeg uit Veenendaal wist de voorsprong uiteindelijk met zo'n 30 minuten uit te bouwen tot 3-0. Een overwinning die geen moment meer in gevaar kwam. Het lijkt er op dat fc Lisse in de voorhoede dus nogal wat te kort komt.

Overigens is de matige start van fc Lisse in de competitie er één die misschien wel een beetje onverwacht is. Hoewel de ploeg de eerste twee seizoenen in de Topklasse op de elfde plaats eindigde, speelden de Lissenaren een goede voorbereiding. Van de zeven oefenwedstrijden werden er maarliefst zes gewonnen en werd er één keer gelijk gespeeld. Hier sprongen vooral de uitslagen tegen zondag Topklasser VVSB (4-0), zondag Topklasser AFC (3-0) en jong fc Utrecht (3-2) er uit.

De Lissenaren behielden de meest waardevolle spelers van vorig seizoen. Alleen Sergio Ommel (goed voor 5 treffers), Bas Ent (goed voor 2 treffers), Michael van der Laan en Nicholas Skverer vertrokken naar ARC, AFC, Noordwijk en NEC (amateurs). Daar tegenover stond de komst van Stan Berrevoets (Sparta), Niels Buijs (fc Volendam), Renaldo Jongebloet (fc Emmen). Melvin Hollwijn, die overkwam van Telstar, hield het na één training al voor gezien hij verkoos op het laatste moment voor Blauw Wit uit Amsterdam. Toch wist fc Lisse op het laatste moment nog een vervanger voor Hollwijn te vinden. Edwin de Graaf, oud speler van oa NAC, ADO Den Haag, Feyenoord, RBC Roosendaal, Excelsior en fc Hibernian (SC) werd naar ter Specke gehaald.

 

Hoewel Jodan Boys en fc Lisse beide op de zaterdag spelen, zijn beide ploegen elkaar, sinds de oprichting van fc Lisse in 1981, niet eerder in competitieverband tegen gekomen. Wel speelde Jodan Boys de afgelopen jaren twee keer een oefenwedstrijd op ter Specke. Begin dit jaar werd het nog 0-0 in een wedstrijd waarin vooral Jodan Boys goed speelde. In 2010 speelde Jodan Boys ook op ter Specke tegen fc Lisse. Toen werd er met 1-3 gewonnen dankzij doelpunten van Kees Graafland en Sander van Gool (2).

Overigens kwam Jodan Boys in het verleden wel vaker uit tegen Lisser Boys. Deze vereniging hield samen met sc Lisse in 1981 op te bestaan, waarna fc Lisse het levenslicht zag. Lisser Boys speelde sinds de oprichting in 1945 voornamelijk in de zaterdag vierde klasse, tot de club in 1977 kampioen werd in de vierde klasse en het jaar daarop direct doorpromoveerde vanuit de derde klasse nar de tweede klasse. Drie seizoenen speelde Lisser Boys op dit niveau, totdat het opging in fc Lisse. Fc Lisse speelde overigens tot en met het seizoen 1989/1990 nog in de tweede klasse en hierna was het onafgebroken actief op het hoogste zaterdagniveau. De Lissenaren werden drie keer kampioen in de Hoofdklasse A (96/97, 00/01, 07/08), twee keer zaterdag amateurkampioen (2001 en 2008) en zelfs één keer algeheel amateurkampioen (2008).

 

De vraag is of Jodan Boys komende dinsdag ook weer het zelfde kunstje kan vertonen wat het de afgelopen twee zaterdagen deed. Hoewel het moeilijk te zeggen is, is dee verwachting op een overwinning misschien wel reeel. Lisse begon dus matig en wist slechts één keer te scoren. Jodan Boys begon de competitie met fris en aanvallend voetbal, kwam in beide wedstrijden snel op voorsprong en wist al zeven keer te scoren. Wel moet gezegd worden dat het afgelopen zaterdag een aantal doelpunten wel heel makkelijk om de oren kreeg. In beide wedstrijden stond Michael de Leeuw op de goal. Waar hij het in de eerste wedstrijd tegen IJsselmeervogels uitstekend deed, was hij afgelopen zaterdag iets minder sterk. Marvin Straver, die dinsdag op doel zal staan, speelde afgelopen woensdag in de verloren KNVB bekerwedstrijd tegen SWZ BOSO Sneek een puike partij. Op het misverstand met Mark Veerman na, hield hij Jodan Boys een aantal keren in de wedstrijd. Ook wist hij in de penaltyreeks twee penalty's te stoppen. De strijd om de vaste keepersplaats lijkt dus nog niet beslist en Marvin Straver zou zich met een het schoonhouden van zijn doel komende dinsdag wel eens onder de lat kunnen gaan spelen. Patrick Akerboom zal hier na deze wedstrijd in ieder geval een beslissing over nemen.

Verder kan Patrick Akerboom dinsdag niet beschikken over Erwin van der Klis (schorsing), Kees Graafland (huwelijksreis), Diego Liefden (knie) en Mick van der Kaa (knie). Ook het meespelen van Gino Mulder, Osvaldo de Pina en Mitchel Heerkens lijkt niet mogelijk. Vermoedelijk zal Patrick Akerboom dinsdag met bijna dezelfde basiself als afgelopen zaterdag verschijnen, met uitzondering van Marvin Straver dus.

 

De wedstrijd op sportpark ter Specke komende dinsdag begint om 20:00 en staat onder leiding van dhr. Ron Karremans uit Den Haag. Karremans floot al eerder een duel in de Topklasse dit seizoen. In de eerste speelronde had hij de leiding over de wedstrijd Kozakken Boys - Scheveningen. Deze wedstrijd eindigde in een 1-0 overwinning voor de Kozakken. In deze wedstrijd gaf de leidsman één gele kaart.

Uiteraard is de westrijd fc Lisse - Jodan Boys weer te volgen via Twitter ( @JBsupporter2800 ). Door middel van het gebruik van #lisjod kun je meepraten over deze wedstrijd.

Bekijk hier de rest van het programma, alsmede de uitslagen van speelronde 2 en de tussenstand.

 

Statistieken laatste 5 uitwedstrijden:

17-01-12: fc Lisse    - Jodan Boys  0-0  Oefenwedstrijd

13-02-10: fc Lisse    - Jodan Boys  1-3  Oefenwedstrijd

18-10-80: Lisser Boys - Jodan Boys  2-2  2e klasse B   [  1234 ]

05-09-79: Lisser Boys - Jodan Boys  1-0  2e klasse B   [  1234 ]

30-09-78: Lisser Boys - Jodan Boys  1-0  2e klasse B   [  1234 ]

 

Statistieken laatste 5 thuiswedstrijden:

07-03-81: Jodan Boys - Lisser Boys  2-1  2e klasse B   [  1234 ]

05-04-80: Jodan Boys - Lisser Boys  1-0  2e klasse B   [  1234 ]

21-04-79: Jodan Boys - Lisser Boys  2-1  2e klasse B   [  1234 ]

02-06-56: Jodan Boys - Lisser Boys  4-3  4e klasse B   [    34 ]

21-11-53: Jodan Boys - Lisser Boys  8-2  4e klasse A   [    34 ]