Voorbeschouwing Go Ahead Eagles - Jodan Boys

23-10-2016 09:58

Aankomende dinsdag is het dan eindelijk zover. Na weken van voorpret mag Jodan Boys op bezoek bij Go Ahead Eagles in Deventer. In de tweede ronde van de KNVB beker neemt de nummer 12 uit de zaterdag Hoofdklasse A het op tegen de nummer 15 uit de Eredivisie.

Jodan Boys mocht voor de derde keer sinds het bestaan van de club deelnemen aan de grote KNVB beker dankzij het bereiken van de halve finale van de districtsbeker vorig seizoen. Daarin verloor Jodan Boys nipt van Noordwijk, iets wat natuurlijk heel jammer was, want de finale en eventuele winst van de districtsbeker zou ook een mijlpaal geweest zijn. Toch was er enige vreugde, want we mochten weer. Ging Jodan Boys in 2012 nog na penalties onderuit bij SZW Boso Sneek, dit seizoen gaat het veel beter. Nieuw waren twee kwalificatieronden, die Jodan Boys overleefde. Na een 2-2 stand werd er met penalties gewonnen van competitiegenoot Swift en vervolgens werd SVZW met 3-0 aan de kant gezet. Toen kwam het treffen met tweede divisionist HHC Hardenberg. In het verre oosten van Nederland kon Jodan Boys aardig meekomen met de ploeg die onderaan de tweede divisie staat en deze week ook nog eens de trainer op non-actief zette. Na verlenging stond het 2-2 en ook hier boden strafschoppen uitkomst in het voordeel van Jodan Boys.

 

Go Ahead Eagles had in de eerste ronde een ogenschijnlijk eenvoudige tegenstander. Derde divisionist Dongen was de gastheer voor de club uit Deventer. Dongen kwam al binnen het kwartier op 1-0, een voorsprong die ze tot minder dan een kwartier voor tijd wisten vast te houden. Schenk, Teijsse en Hendriks zetten de achterstand vervolgens in zes minuten tijd om in een 1-3 voorsprong, waardoor Go Ahead Eagles een blammage voorkwam.

Gisteren verloor Go Ahead Eagles in competitieverband de derby van fc Twente met 0-2, waarbij Jarchinio Antonia een rode kaart ontving in de slotfase. Gelukkig voor de club wisten Roda JC (1-1) en Willem II (0-1) beiden niet te winnen anders waren de Deventenaren naar de voorlaatste plaats gezakt.

 

Jodan Boys had gisteren in ieder geval een goede opsteker in aanloop naar deze wedstrijd. Bij zondag Hoofdklasser Quick werd in de districtsbeker na penalties gewonnen. Jodan Boys stond na 35 minuten al met 3-0 achter, maar voor rust werd het nog 3-1. Daarna volgde de 4-1 na rust, waarna de wedstrijd even gestaakt moest worden. Quick zag vervolgens de doelman geblesseerd uitvallen en aangezien er geen reservedoelman beschikbaar was, moest een veldspeler onder de lat staan. Jodan Boys kwam vervolgens terug tot 4-4, een mooie prestatie. Hierdoor zit Jodan Boys dus nog in de districtsbeker en is er volgend seizoen misschien wel weer een kans om deel te nemen aan de KNVB beker.

 

Het zal komende dinsdag ongetwijfeld een prachtige ambiance worden op de Adelaarshorst. Go Ahead Eagles heeft er veel aan gedaan om zoveel mogelijk kaarten te verkopen onder de eigen aanhang. Het uitvak was al binnen twee dagen geheel uitverkocht, waarna Go Ahead besloot om de vakken 10 t/m 12 voor Jodan Boys beschikbaar te stellen. Inmiddels zijn er van de 1000 beschikbare kaarten ruim 900 verkocht, kortom er zijn nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Buskaarten zijn inmiddels uitverkocht en ook de sjaals zijn niet meer voorradig!

De wedstrijd van komende dinsdag begint om 20:00 en staat onder leiding van scheidsrechter Martin Pérez. Martin Pérez fluit sinds 2013 in het betaalde voetbal, voornamelijk in de eerste divisie.

 

Historie

Het zal niemand verbazen dat Jodan Boys en Go Ahead Eagles nog niet eerder tegen elkaar uitkwamen. Op zich spreken de statistieken zich daardoor misschien wel in ons voordeel uit. Jodan Boys verloor immers nog nooit van de ploeg uit Deventer. Go Ahead speelt sinds halverwege de jaren '50 betaald voetbal en speelde van 1964 tot 1987 in de eredivisie. Daarna kwam de ploeg in totaal nog zeven keer uit in de eredivisie, net als dit seizoen.

Go Ahead Eagles speelt sinds 1920 in de Adelaarshorst en werd tot de invoering van het betaalde voetbal vier keer landskampioen. Na de invoering van het betaald voetbal werd Go Ahead kampioen in de tweede divisie (1959). Het bereiken van de eredivisie verliep telkens via de nacompetitie, nimmer werd de club kampioen in de eerste divisie. Ook speelde Go Ahead een aantal keer Europees voetbal, waaronder afgelopen seizoen (op basis van fair-play). Het succesvolst was Go Ahead Eagles overigens in 1965 in de KNVB beker. Toen verloor de club uit Deventer in de finale van Feyenoord (1-0).