Voorbeschouwing Jodan Boys - Be Fair

10-11-2014 21:17

Komende donderdag staat er op sportpark Oosterwei weer een oefenwedstrijd op het programma. Jodan Boys neemt het dan op tegen zaterdag tweedeklasser Be Fair uit Waddinxveen.

Be Fair was tot dit seizoen de club van Achmed el Azzouti, die inmiddels zijn eerste doelpunten voor Jodan Boys produceert. Jesse Kok was tot dit seizoen aanvoerder bij Jodan Boys. De verdediger keerde toch iets eerder terug bij zijn oude club dan misschien wel gedacht. Voor Jesse Kok was er de onzekerheid voor een basisplaats en de combinatie van het vele trainen. Voor el Azzouti was het juist de uitdaging en de drang naar een hoger niveau wat hem naar Gouda dreef.

 

De tegenstander van komende donderdag speelt in de tweede klasse C en bezet daar momenteel de vierde plaats met 15 punten uit 9 wedstrijden. Afgelopen zaterdag werd er nog gelijk gespeeld tegen DWO, dat met evenveel punten de vijfde plaats bezet. Be Fair begon sterk aan de competitie met overwinningen op Vitesse Delft (3-0) en Soccer Boys (3-1), maar werd daarna weer even met beide benen aan de grond gezet door de huidig koploper VDL (1-6 verlies). Toch is de verwachting dat de ploeg ook dit jaar weer bovenin zal meedraaien met als doel een plaats in de nacompetitie. Die nacompetitie voor promotie naar de eerste klasse werd namelijk vorig seizoen ook gehaald, maar toen was Bolnes uiteindelijk twee keer te sterk (1-2 en 7-3).

 

Jodan Boys hoeft komende zaterdag niet in actie te komen en zal het pas op zaterdag 22 november weer in competitieverband spelen tegen fc Breukelen. Behalve de wedstrijd tegen Leonidas (za) in het kader van de Regio Rijnmond Cup, waarin voornamelijk jonge spelers aan bod zullen komen, is dit een extra oefening voor de ploeg van Dennis van den IJssel.

 

De wedstrijd van komende donderdag op sportpark Oosterwei begint om 20:15 en de toegang is gratis.

 

Historie

Be Fair is een van de twee voetbalclubs in Waddinxveen. De andere club ASW ontstond in juni 2010 na een fusie tussen vv Waddinxveen (opgericht in 1922) en WSE (opgericht in 1948).

Be Fair is in tegenstelling tot ASW en haar voorgangers een zaterdagclub. De club is opgericht in 1953 en verhuisde in 2008 van sportpark Warnaarsplantsoen naar het nieuwe sportpark 't Suyt.

In 1959 promoveerde de club voor het eerst uit de Goudse Voetbal Bond naar de vierde klasse van de KNVB. Dit hield de ploeg slechts 1 seizoen vol, waarna het degradeerde naar de GVB om vervolgens weer te promoveren. Vanaf dat moment wist de club zich tot begin jaren '90 te handhaven op KNVB niveau, met zelfs enkele succes jaren. Zo speelde de ploeg begin jaren '80 in de top van de tweede klasse, toen nog het tweede niveau op zaterdag. Vanaf halverwege de jaren '90, met de invoering van de zaterdag Hoofdklasse en het verdwijnen van de onderbonden, bleef de ploeg een groot aantal seizoenen actief in de derde en vierde klasse. In 2013 werd de ploeg kampioen in de derde klasse, waarna het in het seizoen daarop al direct de nacompetitie haalde.

 

Jodan Boys - Be Fair op 26 april 1980 (0-1). Jodan Boys eindigde als 9e, net boven Be Fair in de competitie.

 

Jodan Boys en Be Fair speelden de afgelopen jaren weinig meer tegen elkaar, maar voor het seizoen 2001/2002 speelden Jodan Boys en Be Fair 12 seizoenen tegen elkaar in competitieverband. Jodan Boys won 10 keer, 6 keer werd er gelijk gespeeld en 8 keer werd er verloren. Vooral de wedstrijden in de jaren '70 stonden garant voor veel bezoekers langs de lijnen in deze regio derby.

In het laatste seizoen dat Jodan Boys en Be Fair elkaar tegen kwamen in competitieverband won Jodan Boys beide ontmoetingen met 2-0 en 0-3.