Voorbeschouwing Jodan Boys - DETO

06-11-2012 06:43

Aankomende zaterdag staat de dertiende speelronde in de Topklasse al weer op het programma. Op sportpark Oosterwei zal Jodan Boys als gastheer optreden voor DETO Twenterand uit Vriezenveen.

Jodan Boys zal na de verloren uitwedstrijd tegen sc Genemuiden (1-0) van afgelopen weekend moeten winnen om niet dichter bij de directe degradatieplaatsen te komen. In Genemuiden speelde de ploeg van trainer Akerboom vooral in de eerste helft niet goed. In de tweede helft ging het wel beter, maar een echte vuist konden de Boys niet maken. Jodan Boys is hierdoor op de ranglijst twee plaatsen gezakt en staat nu elfde.

 

DETO staat momenteel op de laatste plaats. De voormalig kampioen van de Hoofdklasse C wist alleen Spakenburg op eigen veld weten te verslaan met 4-1 en heeft verder geen puntje behaald. Deze punten werden al in de derde speelronde behaald. Overigens gingen de meeste wedstrijden maar nipt verloren. In zeven van de elf verloren wedstrijden werd met slechts één doelpunt verschil verloren. Afgelopen week verloor de ploeg met de grootste cijfers tot nu toe in de Topklasse. IJsselmeervogels was in Vriezenveen met 5-0 te sterk.

Toch beschikt DETO over een redelijk ervaren ploeg. Een groot aantal spelers heeft betaald voetbal ervaring, zoals Sergio Babb (fc Twente), Ruud Bruns (Go Ahead Eagles en fc Twente), Alper Gobel (fc Den Bosch en Go Ahead Eagles), Stef Lamberink (Heracles Almelo), keeper Johannes Yarburg (Heracles Almelo) en Ellery Cairo (oa Feyenoord, fc Twente en NAC). Cairo is in competitieverband overigens nog niet in actie gekomen voor zijn nieuwe club. Hij raakte aan het begin van het seizoen geblesseerd en heeft nog een aantal weken voor zijn herstel nodig. Ook is er deze week bekend geworden dat DETO inmiddels een speler kwijt is. Nick Wennink heeft aangegeven dat hij stopt bij DETO. Hij kan het zaterdagvoetbal niet combineren met zijn werk.

 

DETOT is opgericht in 1948. De club speelde direct mee op KNVB niveau en deed vooral vanaf halverwege de jaren '70 tot halverwege de jaren '90 goed mee in het zaterdagvoetbal. In deze periode speelde de club achtereenvolgens negentien seizoenen in de eerste klasse, het toenmalig hoogste niveau op zaterdag. In 1994 gleed de club af en in 1996 werd DETO zelfs laatste (12e) in de derde klasse. Gelukkig werd in het seizoen daarop de Hoofdklasse ingevoerd in het zaterdagvoetbal waardoor de club niet degradeerde naar de vierde klasse. Na twee seizoenen werd DETO kampioen in de derde klasse en twee jaar later in de tweede klasse. Toch duurde het daarna tien seizoenen voordat de club weer de definitieve weg omhoog insloeg. In 2010 eindigde de ploeg als tweede in de eerste klasse en mocht het direct promoveren naar de Hoofdklasse omdat in het seizoen daarop de Topklasse ingevoerd werd. DETO is dus gelukkig met wijzigingen in de competitielagen. Na twee seizoenen Hoofdklasse eindigde de club op de tweede plaats, net achter WHC, maar met evenveel punten. Hierdoor moest een beslissingswedstrijd op neutraal terrein uitkomst bieden. DETO trok uiteindelijk met 2-1 aan het langste eind.

Jodan Boys en DETO kwamen elkaar niet eerder tegen in competitieverband, waardoor dit de eerste onderlinge competitie ontmoeting wordt voor beide teams.

 

Jodan Boys moet komende zaterdag winnen van hekkensluiter DETO om ervoor te zorgen dat het niet verder naam beneden afglijd. Bij winst en gustige uitslagen op de andere velden, kan Jodan Boys zich zo maar weer in het linker rijtje werken. Met drie punten verschil met de nummer zes, Kozakken Boys, is er dus nog van alles mogelijk. Wel zal Jodan Boys thuis de goede reeks in dit seizoen moeten voortzetten. Er werd namelijk nog maar één keer verloren (Katwijk met 3-2) en één keer gelijk gespeeld (tegen Barendrecht met 1-1).

Patrick Akerboom kan in de wedstrijd tegen DETO weer beschikken over Ahmed Ali, die terug komt van een schorsing. Hij kan echter niet beschikken over clubtopscorer Thomas Verheijdt (knieblessure) en de langer geblesseerden Diego Liefden en Mick van der Kaa.

 

De wedstrijd van komende zaterdag op sportpark Oosterwei begint om 14:30 en staat wederom onder leiding van een Leeuwarder, net als vorige week. Dit maal is het de beurt aan dhr. Barry Huizinga. Hij floot eerder drie wedstrijden in de zaterdag Topklasse waarin hij totaal vier gele en één rode kaart uitdeelde. Vorig seizoen floot Huizinga de wedstrijd Huizen - Jodan Boys. Deze wedstrijd won Jodan Boys destijds met 2-1, maar het moest wel zes gele kaarten incasseren tegenover nul voor Huizen.

Klik hier voor de rest van het programma in de Topklasse, de stand, eerder uitslagen van Jodan Boys en het restantprogramma.