Voorbeschouwing Jodan Boys - GHC

17-08-2014 12:38

Aankomende dinsdag staat voorlopig de laatste oefenwedstrijd voor Jodan Boys op het programma. Ditmaal komt GHC (Groene Hart Combinatie) op bezoek in Gouda. Deze ploeg is, net als Jodan Boys, op zaterdag actief en komt uit in de eerste klasse. GHC eindigde vorig seizoen als negende in de eerste klasse B.

 

GHC oefende al eerder tegen zaterdag tweedeklasser Zevenhoven (1-0 winst) en zaterdag eersteklasser Valken '68 (3-0 verlies). Kortom voor de Leidse eersteklasser ook wisselende resultaten, net als voor Jodan Boys. Jodan Boys verloor tot nu toe twee keer (Ter Leede, 1-0 en RVVH, 3-1), maar won van Alphense Boys (3-0). In al deze wedstrijden deed Jodan Boys het in de eerste helft een stuk beter dan in de tweede helft, waarin vaak veelvuldig gewisseld werd. Bij Jodan Boys is inmiddels Mo Bellahcen weer aangesloten bij de groep en heeft ook afgelopen zaterdag speelminuten gemaakt tegen RVVH. Alleen Achmed el Azzouti heeft in de voorbereiding nog niet meegespeeld, net als de geblesseerden Bram van Loon en Tim Roggeveen.

 

De wedstrijd op sportpark Oosterwei begint om 20:15

 

Historie

Jodan Boys en GHC speelden nog niet eerder tegen elkaar in competitie of oefenwedstrijden. De club bestaat namelijk nog niet zo heel lang. Groene Hart Combinatie is opgericht in 2003 na een fusie van twee clubs, namelijk V.C.L. (Vliet Combinatie Leiden) en de Sleutels. Bij het horen van die laatste naam gaan er vast wel wat bellen rinkelen. Tegen de Sleutels kwam Jodan Boys vroeger wel eens in competitieverband uit. Dit was voornamelijk eind jaren '80/begin jaren '90. Ook troffen beide teams elkaar nog eens in de amateurbeker voor zaterdagteams in 1954.

In de tien onderlinge competitieontmoetingen troffen Jodan Boys en de Sleutels elkaar 10 keer. 4 keer wonnen de Sleutels, 3 keer won Jodan Boys en 3 keer werd er gelijk gespeeld. De wedstrijd in 1954 werd overigens met 3-2 gewonnen door de Sleutels.

De Sleutels waren nooit op een hoog niveau actief. Meestal acteerden zij in de Leidse Voetbalbond of op KNVB niveau in de vierde klasse. Alleen na de invoering van de zaterdag Hoofdklasse in 1996 en daarmee ook het vervallen van de degradatie naar de onderbonden, kwam de ploeg regelmatig uit in de derde klasse.

V.C.L. was overigens ook al een fusieclub. Deze was in 1992 ontstaan uit een fusie tussen V.T.L. en V.N.L.

GHC is in 2010 begonnen aan de opmars naar de eerste klasse. Eerst werd de club kampioen in de derde klasse en het seizoen daarop zelfs in de tweede klasse. Drie jaar lang eindidgde de ploeg nu al als negende in de eerste klasse.