Voorbeschouwing Jodan Boys - Heinenoord

08-10-2013 18:39

Komende zaterdag neemt Jodan Boys het in de zesde, en derde thuiswedstrijd, in de competitie op tegen Heinenoord. Heinenoord, dat vorig jaar debuteerde op Hoofdklasse niveau, staat momenteel op de tiende plaats in de Hoofdklasse B, drie plaatsen onder Jodan Boys en met twee punten minder. Jodan Boys zal komende zaterdag de toch wel iets nare nasmaakt van afgelopen zaterdag moeten wegspoelen. Toen stond Jodan Boys in de uitwedstrijd tegen ASWH na twintig minuten met 0-2 voor, maar liet het de ploeg in de 85e minuut langszij komen.

 

Zoals gezegd debutterde Heinenoord vorig seizoen in de Hoofdklasse. Heinenoord promoveerde twee seizoenen geleden via de nacompetitie naar de Hoofdklasse, waar het afgelopen seizoen netjes op de achtste plaats eindigde. In de nacompetitie was Heinenoord in 2012 uiteindelijk een maatje te groot voor Voorschoten '97, toen nog competitiegenoot van Jodan Boys.

Philip den Haan, later nog actief bij Sparta Nijkerke, leidde de club vanuit de tweede naar de eerste klasse en vervolgens was het de huidige trainer Ronald Hulsbosch die de ploeg de Hoofdklasse in loodste. Tot het seizoen 2006/2007 hield Heinenoord zich, op twee seizoenen tweede klasse na, voornamelijk op in de derde en vierde klasse. De club beschikt over veel spelers uit eigen opleiding of afkomstig van clubs uit de regio. Alleen Christian van Wijngen speelde in het seizoen 2009/2010 nog voor ADO Den Haag. Hier was hij vierde keeper achter Coutinho, Zwinkels en Waterman. Toch kwam hij voor ADO Den Haag wel een aantal keer in actie. Aangezien de eerste drie keepers geblesseerd waren, mocht van Wijngen onder de lat staan in een oefenwedstrijd tegen het Bulgaarse Litex Lovech. Er werd met 4-0 verloren van de viervoudig kampioen in de Bulgaarse A Grupa, de hoogste competitie in Bulgarije, waarin Litex Lovech in 2010 en 2011 kampioen werd. Gelukkig waren er ook betere wedstrijden. Onder andere tegen de amateurt van Laakkwartier (7-0), waarbij van Wijngen zijn doel wel schoonhield. Uiteindelijk ging van Wijngen na één seizoen zijn geluk beproeven bij Heinenoord, waar hij inmiddels aan zijn vierde seizoen bezig is.

Toch heeft Heinenoord nog een bekende naam in haar gelederen. Zo speelt Andrew van Tiggelen, zoon van oud-international Adri van Tiggelen bij de club. Adrie van Tiggelen was vorig seizoen nog assistent trainer en ook zijn andere zoon John speelde toen nog bij Heinenoord. Heinenoord versterkte zich dit seizoen met een groot aantal spelers, waaronder Michel Bol en Joost Both (SHO), Andy Bouterse en Stefan Riedijk (sc Feyenoord) en Jeremy Hensen (Barendrecht). Het scorend vermogen van Heinenoord is nog niet heel goed. Tot nu toe wist de club slechts vier keer doel te treffen, waarbij Mitch Fransen twee keer gelukkig was en dus topscorer namens de ploeg uit Heinenoord is. Afgelopen weekend won Heinenoord voor het eerst. Na twee gelijke spelen, die de ploeg de andere punten bezorgden, won de ploeg nipt van laagvlieger Oranje Wit (1-0).

 

Voor Jodan Boys is deze wedstrijd erg belangrijk. De ploeg staan momenteel na een matige start in het linkerrijtje, maar de concurrentie zi dichtbij. Bij winst kan Jodan Boys verder afstand nemen van de onderste regionen en aanhaken bij de subtop. Jodan Boys won twee keer zonder een tegendoelpunt te incasseren, tegen Deltasport (0-2) en Oranje Wit (4-0), maar moest na een 0-2 voorsprong tegen ASWH toch twee tegendoelpunten toestaan. Jeroen Borsboom in namens Jodan Boys topscorer, gevolgd door Kees Graafland. Graafland begint de laatste wedstrijden veelvuldig op de bank en Jan Willem Schep en Jeroen Borsboom starten veelvuldig in de basis. Ook is het de vraag of Yassire Hamdani weer speelminuten krijgt. De verdediger, afkomstig uit de A1, speelde de afgelopen weken noodgedwongen mee doordat Bram van Loon geblesseerd was en Diego Liefden naar het WK beach soccer was in Tahiti. Liefden is inmiddels terug, maar ook vorige week speelde Hamdani de volle 90 minuten.

De wedstrijd van komende zaterdag op sportpark Oosterwei begint om 14:30 en staat onder leiding van Vincent Leijdekker uit Bussum. Hij floot eerder dit seizoen een wedstrijd in de Hoofdklasse A tussen SDV Barneveld en Sparta Nijkerk. Leijdekker was in deze wedstrijd scheutig met de kaarten. Met maarliefst 6 gele kaarten, waarvan er 1 tot een rode kaart leidde moest hij de orde handhaven.

De wedstrijd is wederom te volgen via Twitter ( @JBsupporter2800 ) en d.m.v. het gebruik van #jodhei kun je meepraten over de wedstrijd.

Klik hier voor het programma en de stand, alsmede de eerdere uitslagen, het restantprogramma en statistieken van Jodan Boys, in de Hoofdklasse B.

 

Historie

Heinenoord is opgericht in 1946 en speelt sinds 1965 op KNVB niveau. Daarvoor speelde de club vanaf de oprichting in de Rotterdamse Voetbalbond, waar het in 1965 kampioen werd. Jodan Boys en Heinenoord zijn elkaar de laatste jaren niet vaak tegen gekomen, alleen afgelopen seizoen in een oefenwedstrijd. Toen verloor Jodan Boys met 2-1 in de vrieskou. Remco de Rijk zette Jodan Boys direct na rust op voorsprong, maar in de laatste tien minuten boog Heinenoord de achterstand om in de volle 2-1 winst. In competitieverband kwamen beide ploegen elkaar in drie seizoenen tegen, waarvan twee keer in de jaren '90, toen Heinenoord actief was in de tweede klasse. Van deze ontmoetingen wist Jodan Boys er slechts 1 te winnen, werd er 2 keer gelijk gespeeld en werd er 3 keer verloren.

 

Statistieken uit:

19-01-13: Heinenoord - Jodan Boys  2-1  oefenwedstrijd

18-04-98: Heinenoord - Jodan Boys  1-1  2e klasse D  [ H12345]

09-11-96: Heinenoord - Jodan Boys  3-1  2e klasse D  [ H12345]

12-03-66: Heinenoord - Jodan BOys  4-1  4e klasse C  [   234 ]

 

Statistieken thuis:

22-11-97: Jodan Boys - Heinenoord  4-0  2e klasse D  [ H12345]

05-04-97: Jodan Boys - Heinenoord  3-3  2e klasse D  [ H12345]

25-09-65: Jodan Boys - Heinenoord  0-2  4e klasse C  [   234 ]