Voorbeschouwing Jodan Boys - Kozakken Boys

29-08-2012 18:27

Komend weekend staat al weer de vierde speelronde in de Topklasse op het programma. Na de verloren wedstrijd tegen fc Lisse, kan Jodan Boys aan de bak tegen Kozakken Boys.


Kozakken Boys begon goed aan de competitie. In de eerste speelronde won het met 1-0 van Scheveningen en afgelopen week speelde het gelijk tegen titelkandidaat IJsselmeervogels. De derde wedstrijd, tegen Barendrecht ging echter ruim verloren (0-4). Kozakken Boys is ondanks het verlies terug te vinden op een verdienstelijke negende plaats.
Vooraf dachten de meesten dat de vier nieuwelingen (waaronder dus ook DETO en Scheveningen) in de Topklasse onderaan zouden eindigen. De vraag is of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren aangezien Jodan Boys en Kozakken Boys momenteel vrij goed presteren, op de slippertjes van dinsdag na. Terwijl Jodan Boys en Kozakken Boys een slechte avond hadden, was dit voor DETO (1-4 winst op Spakenburg) en Scheveningen (4-2 winst op sc Genemuiden) een ander geval. Overigens kan Kozakken Boys bij winst op Jodan Boys de Gouwenaren passeren. Zaak voor Jodan Boys dus om niet te verliezen.

Kozakken Boys heeft zich ook op de spelersmarkt aardig geroerd. Na het vertrek van enkele ervaren spelers als Ramon Ouwehand en Arjan van Vuuren zijn er ook een groot aantal spelers aangetrokken door de club uit Werkendam. Zo kwamen Mirco Bovo (LRC Leerdam, IJsselmeervogels), Giovanni Klaverweide (Capelle, ASWH) en Ider Moreno Freire (fc Dordrecht, Sparta) de Werkendammers versterken. Verder verkoos Arda Havar voor een avontuur in Turkije. Bij Samsunspor mislukte het avontuur echter, waardoor hij graag wil terugkeren bij Kozakken Boys. De vraag is echter of dit gaat gebeuren.
Behalve de diverse mutaties beschikt Kozakken Boys al over een goede selectie. Met spelers als Quincy Alle (PSV, Go Ahead Eagles, Vitesse, AGOVV en fc Twente), Richi Basoski (RBC Roosendaal), Arie Lock (fc Dordrecht), Toby Mulder (RKC Waalwijk) en Sjoerd van der Waal (Capelle, IJsselmeervogels en ASWH) haalde de club niet voor niks de Topklasse via de nacompetitie. Vooral laatst genomoede, de Waal, wist maarliefst 18 treffers te maken. Goed voor bijna 30% van alle treffers van Kozakken Boys.

In het verleden kwamen Jodan Boys en Kozakken Boys elkaar een aantal keer tegen in competitieverband. Na de ontmoetingen begin jaren '70, was het pas weer in 2008 dat beide ploegen tegenover elkaar stonden. Bijna exact op de dag af, speelde Jodan Boys 40 jaar geleden de openingswedstrijd in de eerste klasse op bezoek bij Kozakken Boys. Jodan Boys boekte toen op 2 september 1972 het slechtste resultaat ooit tegen de Werkendammers (3-0 verlies).
In de zes onderlinge duels die ooit gespeeld werden, won Jodan Boys twee keer, werd er één keer gelijk gespeeld en werd er drie keer verloren.

De vraag is of de ploeg van Patrick Akerboom na 2 winstpartijen en 1 verliespartij tegen Kozakken Boys weer een goed resultaat kan neerzetten. Hoewel de tweede helft van de wedstrijd tegen Lisse nog enig perspectief bood, is het afwachten hoe dit zich zaterdag gaat laten gelden. Hoewel het nog niet definitief naar buiten gebracht is, zal Michael de Leeuw naar alle waarschijnlijkheid de rest van het seizoen onder de lat staan. Verder is Osvaldo de Pina nog niet inzetbaar, maar is Erwin van der Klis weer terug van een schorsing. Gino Mulder zal nog niet aansluiten bij de groep, evenals de lang geblesseerden Diego Liefden, Mick van der Kaa en Mitchel Heerkens, die nog ritme op doet in het tweede.

De wedstrijd van komende zaterdag op sportpark Oosterwei begint om 14:30 en staat onder leiding van scheidsrechter Duarte. Hij floot dit seizoen zijn eerste wedstrijd in de Topklasse. De wedstrijd is uiteraard weer te volgen via Twitter ( @JBsupporter2800 ). Ook kun je weer meepraten via Twitter d.m.v. het gebruik van #jodkoz. Klik hier voor de huidige stand en de rest van het programma.


Statistieken thuis:
28-11-09: Jodan Boys - Kozakken Boys 0-1
09-05-09: Jodan Boys - Kozakken Boys 2-1
02-12-72: Jodan Boys - Kozakken Boys 0-2

Statistieken uit:
24-04-10: Kozakken Boys - Jodan Boys 2-3
13-12-08: Kozakken Boys - Jodan Boys 0-0
02-09-72: Kozakken Boys - Jodan Boys 3-0