Voorbeschouwing Jodan Boys - Sparta

01-07-2014 21:46

Komende zaterdag komt eerstedivisionist Sparta op bezoek in Gouda. Dan neemt Jodan Boys het in een jubileumwedstrijd op tegen de Rotterdammers in een wedstrijd die tevens in het teken staat van de stichting 'Kans tegen kanker'. De wedstrijd wordt georganiseerd door het jubilerende Goudse Verzekeringen, dat sponsort beide clubs en viert haar 90-jarig bestaan.

 

Voor Jodan Boys is dit behalve een leuke wedstrijd die ook nog in het teken van jubilea en het goede doel staat een goede oefening op het nieuwe seizoen. Sparta is een sterke tegenstander en vaak wordt er niet geoefend tegen een betaald voetbal club. De laatste keer was in mei 2009 tegen AGOVV, waar huidig rode duivels speler Dries Mertens destijds drie keer scoorde tegen Jodan Boys en daarmee een groot aandeel had in de nipte overwinning (3-4) van de Apeldoornse ex betaald voetbal club.

 

Zaterdag zal er behalve een groot aantal nieuwe spelers ook plaats zijn voor een aantal vertekkende (of inmiddels reeds vertrokken) spelers.

 

De tegenstander van komende zaterdag is 1 van de oudste voetbalclubs van Nederland. Sparta werd opgericht in 1888 en speelt sinds 1916 op 'het Kasteel'. Het stadion heeft na diverse renovaties, waarvan de grootste eind jaren '90, een capaciteit van 11.000 toeschouwers. Sparta speelt sinds de oprichting van de club al op hoog niveau. Voor de invoering van het betaald voetbal speelde de club eigenlijk alleen maar in de eerste klasse van het zondagvoetbal. In 1893 promoveerde de ploeg uit de tweede klasse naar de eerste klasse en zakte een enkele keer terug, maar verbleef daar dan niet lang. Vanaf de invoering van het betaald voetbal speelde de ploeg op het hoogste niveau (niet direct de eredivisie geheten). In 2002 degradeerde de ploeg onder leiding van oud international Frank Rijkaard naar de eerste divisie. Na drie seizoenen promoveerde de ploeg via de nacompetitie weer naar de eredivisie, waar na vijf jaar via diezelfde nacompetitie weer afzakte naar de eerste divisie.

Afgelopen seizoen eindigde de ploeg als 16e in de eerste divisie, het slechtste resultaat dat de club ooit behaald heeft sinds het betaalde voetbal. Maar door een periodetitel in het begin van het seizoen, mochten de Rotterdammers toch deelnemen aan de nacompetitie, waarin zij achtereenvolgens afrekenden met fc Eindhoven en NEC. In de laatste dubbele ontmoeting met fc Dordrecht wisten zij uiteindelijk niet te winnen, waardoor zij ook komend seizoen ook in de eerste divisie uitkomen.

 

De Rotterdammers beschikken ook dit seizoen over een aantal goede spelers, waaronder Johan Voskamp (vorig seizoen 12 treffers), Mario Bilate, en Michel Breuer, die in het verleden speelde voor NEC, sc Heerenveen, Excelsior, gc&fc Olympia en vv Haastrecht. Breuer is overigens een geboren Gouwenaar. Overigens niet de eerste Gouwenaar in dienst van Sparta. Misschien wel de bekendste Gouwenaar in dienst van Sparta is Ed de Goey ('85-'90), tevens oud international, maar ook Mark Noorlander ('94-'00), 

 

De wedstrijd begint komende zaterdag om 16:30 en is te volgen via Twitter ( @JBsupporter2800 ). D.m.v. #jodspa kun je meepraten over de wedstrijd. Overigens zijn er nog kaarten ( slechts 0,90) verkrijgbaar voor deze wedstrijd. Deze zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Wijnhandel van Welie op de Nieuwe Haven en Primera op de Korte Groenendaal, beide in Gouda-centrum. Verder zijn kaarten op de wedstrijddag verkrijgbaar bij de kassa (indien de wedstrijd niet is uitverkocht).