Voorbeschouwing Jodan Boys - XerxesDZB

30-04-2014 19:23

Komende zaterdag staat de laatste thuiswedstrijd voor Jodan Boys in de Hoofdklasse B op het programma. Jodan Boys neemt het dan op tegen de nummer 8 op de ranglijst, XerxesDZB. Jodan Boys staat daar net onder met 1 punt verschil, gevolgd door fc 's-Gravenzande, dat op doelsaldo plek 10 bezet.

 

De tegenstander van zaterdag kent, net als Jodan Boys, een matig seizoen. Hoewel de ploeg nagenoeg veilig is, heeft het wel een roerige start gehad. Nadat trainer de Muijnck ontslagen was en er problemen met het budget voor het lopende seizoen. Mede hierdoor vertrekken er aan het einde van dit seizoen 13 spelers naar elders. Wouter Gudde stopte tijdens dit voetbalseizoen al. Gelukkig voor de Rotterdammers hebben ze de laatste weken hun wedstrijden weten te winnen, Allen de laatste wedstrijd tegen Kloetinge werd niet gewonnen en van hekkensluiter Oranje Wit werd zelfs met 3-1 verloren. Xerxes heeft aan een punt in ieder geval genoeg, maar als de directe concurrent Kloetinge niet weet te winnen, is het zelf definitief veilig. Gisteren speelde XerxesDZB in de 1/8 finale van de Voetbal Rijnmond Cup. Tegen Barendrecht konden de Rotterdammers niet scoren, iets wat Barendrecht wel drie keer deed, waardoor Xerxes nu is uitgeschakeld.

 

Jodan Boys is ook nog niet geheel veilig. Waar Xerxes alleen nog op doelsaldo ingehaald zou kunnen worden door Kloetinge, kan Jodan Boys ook op punten nog ingehaald worden. Kloetinge, de enige ploeg die nog een nacompetitieplaats bezet waar Jodan Boys op terecht kan komen heeft nu 28 punten, 5 minder dan Jodan Boys. Als Kloetinge niet weet te winnen van Smitshoek, is Jodan Boys definitief veilig. Maar het is pas echt komende zaterdag definitief veilig als Jodan Boys zelf wint. Bij een gelijkspel en winst voor Kloetinge, kan het namelijk nog op doelsaldo aankomen, iet wat op dit moment nadelig uit zou pakken voor Jodan Boys (-4 om +2).

Alle wedstrijden beginnen komende zaterdag in ieder geval om 14:30 om ervoor te zorgen dat het tot het einde spannend blijft.

Trainer Dennis van Den IJssel kan zaterdag over een nagenoeg fitte selectie beschikken. Er zijn geen spelers geschorst. Het is alleen de vraag of Marvin Straver en Kees Graafland inmiddels weer meespelen. Ook is het de vraag of Marvin van der Pluijm een basisplaats verdient heeft na zijn optreden in de 1/8 finale van de Voetbal Rijnmond Cup. Van der Pluijm scoorde daarin twee keer, waarvan de winnende vlak voor tijd.

 

De wedstrijd van komende zaterdag op sportpark Oosterwei begint om 14:30 en staat onder leiding van Wim Bronsvoort uit Deventer. Bronsvoort floot eerder dit seizoen al 8 wedstrijden in de zaterdag Hoofdklasse, waarvan 2 in de Hoofdklasse B. Bronsvoort had in 8 wedstrijden 12 gele kaarten nodig om de orde te handhaven en de rode kaart bleef in de zaterdag Hoofdklasse tot nu toe op zak..

De wedstrijd van komende zaterdag is te volgen via Twitter ( @JBsupporter2800 ) en d.m.v. #jodxer kun je meepraten over de wedstrijd.

Klik hier voor de stand in de Hoofdklasse B, alsmede de statistieken, eerdere uitslagen en het restantprogramma van Jodan Boys.

 

Historie

XerxesDZB is één van de oudere voetbalclubs van Nederland. De club werd in 1904 opgericht als Xerxes en had in die tijd alleen een zondagtak. De club speelde voornamelijk in de derde en tweede klasse, waarin zij ook stadsgenoot Olympia een aantal keer tegen kwamen en ook sv Gouda en TOP (fuseerde later met Olympia). Uiteindelijk wist Xerxes in 1931 te promoveren naar de eerste klasse. Vanaf dat moment speelden zij tegen de clubs die nu nog bekende profclubs zijn zoals Feyenoord, Sparta, Excelsior en NAC, maar ook clubs als HFC Haarlem, de Volewijckers en RBC, die inmiddels niet meer bestaan als profclub. Tussen 1954 en 1967 speelde de club betaald voetbal, met uitzondering van twee seizoen toen de club degradeerde naar de amateurklasse. Hier werd het in die twee seizoenen kampioen om vervolgens in 1962 terug te keren in de tweede divisie. In 1966 promoveerde Xerxes nog naar de eredivisie. De bezoekers bleven toen weg omdat Xerxes haar wedstrijden op het Kasteel van Sparta moest afwerken. Aan het einde van het seizoen werd besloten om te fuseren met DHC '66 uit Delft, maar dit duurde slechts één seizoen. Deze club ging failliet. Xerxes heeft in de gloriejaren een aantal bekende spelers voortgebracht zoals Eddy Treijtel, Fass Wilkes, Coen Moulijn en Willem van Hanegem die later voetbalden bij oa Feyenoord en het Nederlands elftal.

In de seizoenen 1958/1959 en 1959/1960 speelde Xerxes in de tweede divisie overigens tegen stadsgenoot ONA.

Vervolgens startte de amateurtak in 1969 in de vierde klasse en binnen vier jaar was Xerxes vier keer kampioen geworden in de vierde, derde, tweede en eerste klasse. Uiteindelijk speelde de club in de zondag Hoofdklasse, tot de club halverwege de jaren '80 langzaam de weg naar beneden in zette, tot de vierde klasse. Inmiddels speelt de zondagtak weer in de tweede klasse.

In 1979 werd ook de zaterdagtak van Xerxes opgericht. Jodan Boys kwam de club twee keer in competitieverband tegen en na de fusie met DZB Zevenkamp in 2000 nog een aantal keer als XerxesDZB. Totaal kwamen beide teams elkaar zes jaar in competitieverband tegen. Tegen Xerxes werd alleen maar verloren (in 1980 met maarliefst 8-0!) en tegen XerxesDZB werd slechts 1 keer verloren, dat was eerder dit seizoen. Uit werd 4 keer gewonnen en thuis 3 keer. De afgelopen jaren kwamen beide teams elkaar verder alleen in oefenwedstrijden en één keer voor de Rijnmond Cup tegen. Hier gaan de statistieken gelijk op. Één keer winst, één keer gelijk en één keer verlies.

 

Statistieken 5 laatste uitwedstrijden:

07-12-13: XerxesDZB - Jodan Boys  2-0  Hoofdklasse B  [TH1234 ]

09-01-10: XerxesDZB - Jodan Boys  1-1  Oefenwedstrijd

13-10-07: XerxesDZB - Jodan Boys  1-3  1e klasse B    [ H12345]

27-10-01: XerxesDZB - Jodan Boys  1-3  2e klasse D    [ H12345]

26-11-94: XerxesDZB - Jodan Boys  1-3  3e klasse A    [  1234 ]

 

Statistieken 5 laatste thuiswedstrijden:

27-09-11: Jodan Boys - XerxesDZB  1-2  Oefenwedstrijd

29-03-11: Jodan Boys - XerxesDZB  1-0  Rijnmond cup

08-03-08: Jodan Boys - XerxesDZB  4-0 1e klasse B     [ H12345]

23-03-02: Jodan Boys - XerxesDZB  2-1 2e klasse D     [ H12345]

22-04-95: Jodan Boys - XerxesDZB  3-1 3e klasse A     [ 1234 ]