Voorbeschouwing Montfoort - Jodan Boys

06-08-2013 16:29

Komende zaterdag staat de eerste oefenwedstrijd voor het seizoen 2013/2014 op het programma. Jodan Boys neemt het in de voorbereiding op tegen zaterdag Hoofdklasser Montfoort uit het gelijknamige stadje.

De tegenstander van komende zaterdag heeft, net als Jodan Boys, een jaartje ervaring opgedaan in de Topklasse. Montfoort, ook wel 'The Orange Machine' genaamd, deed dit in het seizoen 2011/2012. Na dertig wedstrijden eindigde de ploeg op de 15e plaats met 18 punten. Na de degradatie naar de Hoofdklasse B, draaide de regiogenoot een goed seizoen en eindigde op de zesde plaats, met evenveel punten als de nummers 5 (VVA '71) en 4 (ODIN '59). Kortom een nette prestatie na degradatie. Zeker als je ziet dat ploegen wel eens helemaal afglijden na een degradatie. Dit was bijvoorbeeld het geval bij ARC, dat samen met Montfoort in de Topklasse speelde. Zij dedradeerden zelfs uit de Hoofdklasse A nadat Volendam een beslissingswedstrijd om directe degradatie te voorkomen won van de Alphenaren. Dit is een scenario wat Jodan Boys uiteraard zal willen ontlopen.

Montfoort heeft de selectie dit seizoen aangevuld met zes nieuwe spelers, ten koste van vijf vertrekkende. Zo stapte 'good old' Jeroen de Vlieger met twee anderen over naar Benschop en verliet Yorno Vork, die nog even voor Jodan Boys speelde, de club voor Sportlust '46. Daartegenover stond oa de komst van oud Jodan Boys speler Don Mimpen, Nicolai Verbiest (Argon zo) en Kafel Voorn (Sportlust '46).

Montfoort begon overigens vorige week al aan de oefencampagne. Afgelopen zaterdag werd een 4-1 zege geboekt op zaterdag tweedeklasser Beursbengels uit Amsterdam.

 

Jodan Boys opent dus net als twee seizoenen geleden uit tegen Montfoort. Toen werd er in Montfoort met 3-1 verloren van 'The Orange Machine' (toen kersvers Topklasser), maar werd Jodan Boys wel kampioen in de Hoofdklasse A.

 

Voor Patrick Akerboom is dit de eerste serieuze krachtmeting van het seizoen. Met een minimum aan vetrekkende spelers na degradatie uit de hoogste amateurklasse, moet de weg omhoog weer ingeslagen worden. Hoewel de definitieve doelstelling nog niet bepaald is, heeft de trainer zelf wel oren naar een nieuw kampioenschap en promotie naar de Topklasse. Het gemis van Verheijdt en de Pina zal nog wel gecompenseerd moeten worden, maar met de komst van Marvin van der Pluijm, Jorn van Lunteren en Jan Willem Schep, lijkt dit wel te gaan lukken. Verder vullen Revelino Janga en Jesse Branderhorst de overige plaatsen in van de tevens vertrokken Erwin van der Klis, Don Mimpen en Adil Akanaoui.

Jodan Boys is vorige week gestart met de trainingen, waarbij op zaterdag een extra trainingsdag was. Nadat de spelersgroep vorige week maandag nog maar uit 17 man bestond, zijn de afgelopen dagen meerdere spelers aangesloten bij de groep waaronder Tim Roggeveen en Kees Graafland.

 

Jodan Boys in actie tegen Montfoort in 2010. (3-1 verlies)

 

Historie

Jodan Boys en Montfoort zijn geen onbekenden van elkaar. Vooral de laatste jaren kwamen beide ploegen elkaar met enige regelmaat tegen. In competitieverband gebeurde dit slechts in één seizoen, waarbij Montfoort niet verloor van Jodan Boys. Maar ook een grote nederlaag (8-0) moest de regiogenoot ooit incasseren tegen Jodan Boys.

Vv Montfoort werd opgericht in 1946 en speelt sinds het seizoen 1971/1972 op KNVB niveau. De club verbleef dus lang in de onderbond en werd in 1971 kampioen onder leiding van voormalig profspeler Henk van Laatum (Sittardia en Elinkwijk). Toen mocht de club voor het eerst op KNVB niveau gaan spelen en twee jaar later werd het al kampioen in de vierde klasse. In 1974 was de ploeg nog dicht bij promotie naar de tweede klasse (zelfde niveau als Jodan Boys destijds), maar Montfoort kwam twee punten te kort. Het jaar daarop degradeerde Montfoort naar de vierde klasse en in 1980 zelfs weer naar de onderbond.

Pas in 1994 kwam Montfoort weer terecht in de vierde klasse van de KNVB om binnen twee jaar al de eerste klasse te bereiken. Vanaf 1996 verbleef de club op twee seizoenen na in de eerste klasse om in 2010 te promoveren naar de Hoofdklasse en het jaar erop via de nacompetitie naar de Topklasse.

 

Statistieken uit:

06-08-11: Montfoort - Jodan Boys  3-1  oefen

14-02-04: Montfoort - Jodan Boys  2-2  2e klasse C  [ H12345]

 

Statistieken thuis:

13-08-08: Jodan Boys - Montfoort  8-0  oefen

08-04-08: Jodan Boys - Montfoort  2-0  AD Groene Hart Cup

11-10-03: Jodan Boys - Montfoort  1-4  2e klasse C  [ H12345]