Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys - Jodan Boys

13-11-2012 15:59

Komende zaterdag zal Jodan Boys vol aan de bak moeten in de uitwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. Na de verloren thuiswedstrijd tegen hekkensluiter DETO (0-3), is Jodan Boys de aansluiting met de subtop uit het oog verloren. Men moet nu zorgen dat het gat met de onderste vier plaatsen niet kleiner wordt.

 

De tegenstander van komende zaterdag is er één van formaat. De Rijnsburgers spelen voor het derde seizoen in de Topklasse en eindigden in de eerste twee seizoenen als derde en als tweede. Kortom de Rijnsburgers zijn na Spakenburg de best presterende Topklasser in twee seizoenen. De ploeg staat er net als de Spakenburgers dit seizoen een stuk slechter voor. Een tiende plaats na dertien wedstrijden is zeker tegen alle verwachtingen in.

Eigenlijk was er in de eerste vier wedstrijden nog weinig aan de hand voor de Boys uit Rijnsburg. Op het verlies in de openingswedstrijd tegen HHC Hardenberg (4-2) na, startte de ploeg sterk met een 4-0 overwinning op Excelsior '31 en een 1-5 overwinning bij Capelle. De 2-2 tegen Katwijk was geen schande, maar daarna begon het te kwakkelen. Scheveningen won met 3-1 op eigen veld en ook de andere promovendus Kozakken Boys wist te winnen (4-2).

De Rijnsburgers beschikken zoals gewoonlijk over een sterke selectie met goede spelers zoals Ronald Breinburg (fc Emmen, fc Zwolle en Volendam), Benito Olenski (speelde eerder voor Telstar en Volendam). Tevens werd de selectie dit seizoen versterkt met spelers als Mark van den Boogaart (NEC, fc Dordrecht en Feyenoord) die over kwam van Barendrecht, Pepijn Kluin die over kwam van Veendam (en ook nog eerder voor fc Zwolle en fc Groningen speelde) en Ruud Kras (Sparta, Ajax, Volendam en fc Dordrecht), die fc Zwolle verruilde voor een avontuur in Rijnsburg.

Het moet ongetwijfeld goed toeven zijn in Rijnsburg aangezien Bart en Peter Freke, Martijn Gootjes, Raymond Kolder, Joost Kuhlman en Danny van der Vijver allen acht of meer seizoenen voor Rijnsburg. Toch vertrokken er aan het eind van vorig seizoen een aantal spelers, waaronder Mustafa Celen, Marciano Bruma, Jaap Molenaar, Bennie van Noord, Tim Orlowski en Jeffrey Winter. Vooral Jeffrey Winter zal gemist worden in Rijnsburg. Hij was vorig seizoen namens de club Topscorer in de Topklasse met 17 goals.

 

In de ontmoeting van komende zaterdag zal toch opgelet moeten worden voor een aantal spelers die hun doelpuntje wel even mee willen pakken. Kevin Winter, Martijn Gootjes en Benito Olenski tekenden gezamelijk voor de helft van de doelpuntenproductie. Hier zal Patrick Akerboom de verdediging zeker voor gaan waarschuwen. Ook Michael de Leeuw, die afgelopen zaterdag ongelukkig het doel verdedigde bij de eerste twee doelpunten van DETO, zal gewaarschuwd zijn. Ook hier zullen een aantal heren met een goede trap in de gelederen zijn.

Patrick Akerboom kan op Verheijdt, Liefden en van der Kaa na vermoedelijk over een fitte selectie beschikken. Alleen Ahmed Ali is zaterdag afwezig. Hij is opgeroepen voor het nationale team van Somalie, dat eind november en begin december een toernooi in Afrika afwerkt. Vraag is alleen of Akerboom na de afgelopen twee weken wijzigingen gaat doorvoeren. De chemie voorin, die vooral in de eerste wedstrijden met Verheijdt en de Rijk goed zichtbaar was, is nu verdwenen. Kees Graafland heeft de afgelopen weken grote moeite met scoren en dit probleem lijkt zijn weerslag te hebben op de rest van het team. Misschien moet er af en toe eens geexperimenteerd worden met spelers die in oefenwedstrijden best een goede indruk achter laten. Roald Heerkens, Jeroen Borsboom en Adil Akanaoui kunnen een aardig balletje trappen. De vraag is natuurlijk of dit behalve tegen VVIJ en fc Perkouw ook tegen clubs als Rijnsburgse Boys ook lukt. Laten we hopen dat de ploeg er zaterdag weer staat en we net als Scheveningen en Kozakken Boys.

 

De wedstrijd van komende zaterdag op sportpark Middelmors begint om 14:30 en staat onder leiding van dhr. Andries Dijkstra uit Oosterwolde. Hij floot al eerder zes wedstrijden in de zaterdag Topklasse, waaronder de wedstrijd Rijnsburgse Boys - Spakenburg (1-0). Dijkstra is al aardig in de Sinterklaas 'mood' dit seizoen. Hij deelde al 21 gele en twee rode kaarten uit. Kortom oppassen geblazen voor Jesse Kok en Ahmed Ali. De wedstrijd is komende zaterdag weer te volgen via Twitter ( @JBsupporter2800 ) en d.m.v. het gebruik van #rijjod kun je meepraten over de wedstrijd.

Klik hier voor de stand, het programma en de eerdere uitlagen in de Topklasse.

 

Historie:

Rijnsburgse Boys is in 1930 opgericht en speelt sinds de jaren '40 op KNVB niveau. De ploeg speelde sinds 1979/1980 bijna onafgebroken op het hoogste niveau van het amateurvoetbal in Nederland. Alleen in 1995 degradeerde de ploeg uit de eerste klasse (toen het hoogste niveau). De ploeg eindigde daarna als tweede in de tweede klasse en door de invoering van de Hoofdklasse in 1996 mocht de ploeg hierdoor direct naar het hoogste niveau doorstromen. Rijnsburgse Boys werd vijf keer kampioen op het hoogste niveau sinds de jaren '80 en werd twee keer zaterdagkampioen.

De laatste ontmoeting tussen beide teams dateert van 15 augustus 2009. Toen verloor Jodan Boys in een oefenwedstrijd met 3-1 van de Rijnsburgers. Namens Jodan Boys scoorde Osvaldo de Pina destijds de openingstreffer in de tweede minuut.
Verder kwamen beide teams elkaar in zes seizoenen tegen in competitieverband. In de twaalf onderlinge ontmoetingen won Jodan Boys 2 keer, speelde het 1 keer gelijk en werd er 9 keer verloren. Gelukkig zijn deze cijfers al weer van een tijd geleden. Na het seizoen 1978/1979 kwamen beide teams elkaar in competitieverband niet meer tegen.

Statistieken laatste vijf competitiewedstrijden uit:
21-10-78: Rijnsburgse Boys - Jodan Boys  
1-0   2e klasse B   [ 1234 ]
08-04-78: Rijnsburgse Boys - Jodan Boys  
3-0   2e klasse B   [ 1234 ]
02-10-76: Rijnsburgse Boys - Jodan Boys  
3-0   2e klasse A   [ 1234 ]
18-03-72: Rijnsburgse Boys - Jodan Boys  
0-5   2e klasse A   [ 1234 ]
07-09-63: Rijnsburgse Boys - Jodan Boys  
3-1   3e klasse B   [  234 ]

Statistieken laatste vijf competitiewedstrijden thuis:
05-05-79: Jodan Boys - Rijnsburgse Boys  
0-1   2e klasse B   [ 1234 ]
24-09-77: Jodan Boys - Rijnsburgse Boys  
4-2   2e klasse B   [ 1234 ]
12-03-77: Jodan Boys - Rijnsburgse Boys  
1-2   2e klasse A   [ 1234 ]
16-10-71: Jodan Boys - Rijnsburgse Boys   2-2   2e klasse A   [ 1
234 ]
18-04-64: Jodan Boys - Rijnsburgse Boys  
1-3   3e klasse B   [  234 ]