Voorbeschouwing Smitshoek - Jodan Boys

02-09-2013 20:38

Komende zaterdag staat de eerste speelronde in de Hoofdklasse B op het programma. In deze eerste speelronde neemt Jodan Boys het op tegen tweedejaars Hoofdklasser Smitshoek uit Barendrecht.

Smitshoek en Jodan Boys speelden de afgelopen weken in de poulefase van de districtsbeker en deden dat niet onverdienstelijk. Smitshoek won alle wedstrijden, net als Jodan Boys en werd uiteindelijk poulewinnaar. Tegen eersteklasser Zuidland (speelde in 2009 nog in de vierde klasse) won de ploeg met moeite (4-5), maar tegen kersvers zondag Hoofdklasser VOC (4-1) en eersteklasser PFC (8-0) won men overtuigend. Ook in de voorbereiding kende de ploeg een goed begin. Zo werd de burenstrijd met Topklasser Barendrecht met 1-2 gewonnen. Topklasser Scheveningen was echter wel te sterk (3-0).

 

Smitshoek is de afgelopen jaren flink gegroeid, mede door de bouw van de Vinex wijken Carnisselande (Barendrecht) en Portland (Rhoon). Sinds halverwege jaren '80 kwam de club uit in de vierde klasse van de KNVB. Uiteindelijk wist Smitshoek een aantal keren de tweede klasse te bereiken, maar dit was meestal van korte duur. Met de bouw van beide Vinex locaties en de aanwas bij de club, wist Smitshoek uiteindelijk in 2004 de tweede klasse weer te bereiken. In de vijf seizoenen waarin Smitshoek in de tweede klasse uitkwam, eindigde de club twee keer als tweede, twee keer als derde en één keer als achtste. Vervolgens werd in 2009 via de nacompetitie de eerste klasse bereikt en en in 2011 werd Smitshoek kampioen in de eerste klasse B. Ook sleepte Smitshoek in 2012 de RTV Rijnmond Cup (tegenwoordig Voetbal Rijnmond Cup) binnen.

Smitshoek heeft in tegenstelling tot Jodan Boys een goed seizoen achter de rug. Smitshoek deed vorig seizoen goed mee tijdens het debuutjaar in de 'Rotterdamse' Hoofdklasse B. De ploeg eindigde op een verdienstelijke zesde plaats met 39 punten uit 26 wedstrijden. Smitshoek heeft de selectie vorige seizoenen al aardig versterkt, maar ook dit seizoen zijn er een aantal spelers uit de regio aangetrokken, waaronder Daniel da Cruz (speelde eerder voor Vitesse Delft, Jodan Boys en Scheveningen), Michael Miranda (speelde eerder voor fc Rijnvogels, XerxesDZB en TOGR), Vincent Monster (speelde eerder voor Heerjansdam en AZ) en Carli Wessels (PFC). Daartegenover staat wel het vertrek van een aantal spelers naar regioclubs en ook twee spelers met betaald voetbal ervaring zoals Joren van der Linden (Willem II en fc Utrecht) en Etienne Shew-Atjon (Feyenoord, fc Utrecht en fc Dordrecht), die gestopt zijn met voetballen op niveau. De Jodan Boys verdediging zal vooral op moeten passen voor Ricardo Merrelaar en Rafiek Casteleins, die respectievelijk 16 en 9 competitietreffers maakten.

 

Voor Jodan Boys is dit de eerste serieuze test in de Hoofdklasse B. De ploeg van Patrick Akerboom heeft inmiddels de doelstelling bekend gemaakt en wil meestrijden om de prijzen. Dat zal in praktijk dus betekenen dat minimaal de nacompetitie behaald dient te worden. Na een goede voorbereiding waarin alle vier de oefenwedstrijden en de drie poulewedstrijden in de districtsbeker gewonnen werden, zal een goede start in de competitie wenselijk zijn. Hoewel alle wedstrijden tot nu toe gewonnen werden, ging er toch af en toe wel het één en ander mis. Zo werd een zeer goede wedstrijd in Alphen aan den Rijn tegen de plaatselijk Boys bijna teniet gedaan door een fase van een kwartier waarin Jodan Boys compleet de controle verloor. Ook het resultaat in de bekerwedstrijd tegen VELO (0-1) was vrij mager en afgelopen zaterdag tegen Haaglandia (za) was het in de eerste deel een matige wedstrijd. Overigens moet gezegd worden dat de definitieve basis misschien komende zaterdag pas zichtbaar is. De afgelopen weken werd er op diverse posities gewisseld doordat spelers nog niet fit waren, wedstrijdritme misten of een training gemist hadden. Momenteel is alleen Marvin Straver niet inzetbaar tegen Smitshoek. Hij loopt nog in het gips nadat zijn pink uit de kom was geraakt. Ook Ahmed Ali, waarvan al verwacht werd dat hij het begin van de competitie niet zou halen, is er niet bij. Zijn contract werd vorige week ontbonden nadat bleek dat Ali voorlopig niet zou verschijnen op de club wegens privé omstandigheden.

Toch zijn de verwachtingen hooggespannen. Ondanks het vertrek van Ali, de Pina, Verheijdt, Cieremans, Akanaoui en van der Klis is de selectie met waardevolle spelers versterkt. Zo bewezen Marvin van der Pluijm en Jorn van Lunteren al dat zij er klaar voor zijn en maakte ook Jan Willem Schep zijn eerste minuten in Jodan Boys 1. Maar ook spelers als Jeroen Borsboom (die toch al 7 doelpunten maakte) en Mo Bellahcen lijken klaar te zijn voor het nieuwe seizoen

 

De wedstrijd van komende zaterdag begint om 14:30 op sportpark Smitshoek in Barendrecht en staat onder leiding van scheidsrechter Fabian de Lima Schepens. De Lima Schepens floot vorig seizoen in de Topklasse een aantal wedstrijden van Jodan Boys, waaronder de thuiswedstrijd tegen GVVV (0-2) en de uitwedstrijd tegen HHC Hardenberg (3-1). De wedstrijd is ook te volgen via Twitter ( @JBsupporter2800 ) en d.m.v het gebruik van #jodsmi kun je meepraten over de wedstrijd.

 

Historie:

Jodan Boys en Smitshoek zijn geen onbekenden voor elkaar. Hoewel beide clubs elkaar de afgelopen jaren niet tegenkwamen in competitie-, beker- of oefenwedstrijden, hebben beide clubs elkaar wel twee seizoenen in competitieverband ontmoet. Dit gebeurde halverwege de jaren '90 in de derde en tweede klasse. Jodan Boys won de thuiswedstrijden, maar uit kon Jodan Boys niet winnen. De laatste competitie ontmoeting eindigde zelfs in een ruime overwinning voor Smitshoek (5-1). Ook werd er afgelopen seizoen nog geoefend tegen de Barendrechtse ploeg. Jodan Boys won toen met 1-0.

 

Statistieken thuis:

29-01-13: Jodan Boys - Smitshoek  1-0  Oefenwedstrijd

21-09-96: Jodan Boys - Smitshoek  3-0  2e klasse D  [ H12345]

16-09-95: Jodan Boys - Smitshoek  1-0  3e klasse B  [  1234 ]

 

Statistieken uit:

14-12-96: Smitshoek - Jodan Boys  5-1  2e klasse D  [ H12345]

23-03-96: Smitshoek - Jodan Boys  0-0  3e klasse B  [  1234 ]