Voorbeschouwing XerxesDZB - Jodan Boys

03-12-2013 22:32

Komend weekend wacht Jodan Boys wederom een zware klus. Wederom is er in competitieverband een uitwedstrijd gepland, en wel tegen een titelkandidaat in de Hoofdklasse B, XerxesDZB. In de voorlaatste speelronde in de competitie voor de winterstop, zal de ploeg van Patrick Akerboom ongetwijfeld een goed resultaat neer willen zetten.

XerxesDZB speelt voor het vierde seizoen in de Hoofdklasse. In de eerste twee seizoenen, was oud Jodan Boys trainer Willem den Besten actief bij de club. Bijna wist hij in 2011 de club naar de Topklasse te brengen. Montfoort bleek echter een maatje te groot (3-1) en behaalde in plaats van XerxesDZB de Topklasse. Momenteel doet de club het redelijk goed in de Hoofdklasse met een zesde plaats, zes punten achter op de koplopers Zwaluwen en Hoek Momenteel zijn Robert Pot en Joel da Veiga Martens de topscorers namens de club met beide vijf doelpunten. Verder beschikt XerxesDZB over een sterke selectie met een aantal spelers die ook BVO ervaring hebben zoals Anthony Bentem (Sparta),  Wouter Gudde (Excelsior, RKC Waalwijk en Sparta), Jesper Hoogedoorn (Telstar, PEC Zwolle, Volendam en Feyenoord), Felino Jardim (RBC Roosendaal), Michael Termijn (Excelsior) en Robert Pot (ADO Den Haag). Robert Pot is de zoon van de tijdelijk aangestelde coach Cor Pot. Cor Pot was als speler actief voor Sparta, MVV, HFC Haarlem en Excelsior. Pot speelde ook nog een seizoen voor XerxesDZB (1982/1983), waarna hij assistent coach werd bij Excelsior en later hoofdcoach bij RBC, NAC en Jong Oranje. Kortom, Xerxes is een waardige tegenstander met veel (voormalig) talent.

De afgelopen weken presteerde XerxesDZB goed. Alleen de laatste wedstrijd tegen Achilles Veen op eigen veld, afgelopen zaterdag, werd verloren. In de districtbeker is de ploeg reeds uitgeschakeld in de tweede ronde na strafschoppen. Toen was competitiegenoot Deltasport verrassend genoeg de sterkste na een 3-3 eindstand. Vanavond speelde XerxesDZB in de tweede ronde van de Voetbal Rijnmond Cup tegen zaterdag tweedeklasser Hellevoetsluis. Deze wedstrijd werd na een moeizaam begin (Pas vlak voor rust nam Xerxes afstand, 4-2) eenvoudig gewonnen door de Rotterdammers (8-2).

 

Jodan Boys kan de vervelende reeks van uitwedstrijden weer eens doorbreken door te winnen bij Xerxes. Jodan Boys won in de competitie alleen uit bij Deltasport en pakte een punt bij ASWH, hoewel dit na een 0-2 voorsprong toch wel meer als een nederlaag gevoeld heeft. Jodan Boys kwam vandaag niet in actie voor de Voetbal Rijnmond Cup. Heinenoord trok zich terug, waardoor Jodan Boys een regelementaire 3-1 overwinning is toegekend, althans deze stand is terug te vinden op de website van de organisatie. De spelers hebben daardoor 'gewoon' kunnen trainen en maken zich daardoor op voor een belangrijke wedstrijd. Aanhaken met de subtop en nog kans maken in de tweede periode lijken de doelstelling voor de komende wedstrijden.

 

De wedstrijd van komende zaterdag op sportpark Faas Wilkes begint om 15:00 en staat onder leiding van Robert Westland uit Zwaag. Westland floot dit seizoen al twee wedstrijden in de zaterdag Hoofdklasse, maar nog geen in de Hoofdklasse B. Westland was overigens een gulle gever in de wedstrijden die hij dit seizoen in de Hoofdklasse floot. In de twee wedstrijden vielen er maarliefst 12 gele en 2 rode kaarten..

De wedstrijd van komende zaterdag is te volgen via Twitter ( @JBsupporter2800 ) en d.m.v. #xerjod kun je meepraten over de wedstrijd.

Klik hier voor het programma en de stand in de Hoofdklasse B, alsmede de statistieken, eerdere uitslagen en het restantprogramma van Jodan Boys.

 

Historie

XerxesDZB is één van de oudere voetbalclubs van Nederland. De club werd in 1904 opgericht als Xerxes en had in die tijd alleen een zondagtak. De club speelde voornamelijk in de derde en tweede klasse, waarin zij ook stadsgenoot Olympia een aantal keer tegen kwamen en ook sv Gouda en TOP (fuseerde later met Olympia). Uiteindelijk wist Xerxes in 1931 te promoveren naar de eerste klasse. Vanaf dat moment speelden zij tegen de clubs die nu nog bekende profclubs zijn zoals Feyenoord, Sparta, Excelsior en NAC, maar ook clubs als HFC Haarlem, de Volewijckers en RBC, die inmiddels niet meer bestaan als profclub. Tussen 1954 en 1967 speelde de club betaald voetbal, met uitzondering van twee seizoen toen de club degradeerde naar de amateurklasse. Hier werd het in die twee seizoenen kampioen om vervolgens in 1962 terug te keren in de tweede divisie. In 1966 promoveerde Xerxes nog naar de eredivisie. De bezoekers bleven toen weg omdat Xerxes haar wedstrijden op het Kasteel van Sparta moest afwerken. Aan het einde van het seizoen werd besloten om te fuseren met DHC '66 uit Delft, maar dit duurde slechts één seizoen. Deze club ging failliet. Xerxes heeft in de gloriejaren een aantal bekende spelers voortgebracht zoals Eddy Treijtel, Fass Wilkes, Coen Moulijn en Willem van Hanegem die later voetbalden bij oa Feyenoord en het Nederlands elftal.

In de seizoenen 1958/1959 en 1959/1960 speelde Xerxes in de tweede divisie overigens tegen stadsgenoot ONA.

Vervolgens startte de amateurtak in 1969 in de vierde klasse en binnen vier jaar was Xerxes vier keer kampioen geworden in de vierde, derde, tweede en eerste klasse. Uiteindelijk speelde de club in de zondag Hoofdklasse, tot de club halverwege de jaren '80 langzaam de weg naar beneden in zette, tot de vierde klasse. Inmiddels speelt de zondagtak weer in de tweede klasse.

In 1979 werd ook de zaterdagtak van Xerxes opgericht. Jodan Boys kwam de club twee keer in competitieverband tegen en na de fusie met DZB Zevenkamp in 2000 nog een aantal keer als XerxesDZB. Totaal kwamen beide teams elkaar zes jaar in competitieverband tegen. Tegen Xerxes werd alleen maar verloren (in 1980 met maarliefst 8-0!) en tegen XerxesDZB werd nooit verloren. Uit werd 4 keer gewonnen en thuis 3 keer. De afgelopen jaren kwamen beide teams elkaar alleen in oefenwedstrijden en één keer voor de Rijnmond Cup tegen. Hier gaan de statistieken gelijk op. Één keer winst, één keer gelijk en één keer verlies.

 

Statistieken uit:

09-01-10: XerxesDZB - Jodan Boys  1-1  Oefenwedstrijd

13-10-07: XerxesDZB - Jodan Boys  1-3  1e klasse B    [ H12345]

27-10-01: XerxesDZB - Jodan Boys  1-3  2e klasse D    [ H12345]

26-11-94: XerxesDZB - Jodan Boys  1-3  3e klasse A    [  1234 ]

13-11-93: XerxesDZB - Jodan Boys  0-2  3e klasse A    [  1234 ]

 

Statistieken thuis:

27-09-11: Jodan Boys - XerxesDZB  1-2  Oefenwedstrijd

29-03-11: Jodan Boys - XerxesDZB  1-0  Rijnmond cup

08-03-08: Jodan Boys - XerxesDZB  4-0 1e klasse B     [ H12345]

23-03-02: Jodan Boys - XerxesDZB  2-1 2e klasse D     [ H12345]

22-04-95: Jodan Boys - XerxesDZB  3-1 3e klasse A     [ 1234 ]