Voorbeschouwing Zwaluwen - Jodan Boys

27-01-2016 21:07

Zaterdag gaat Jodan Boys in Vlaardingen op bezoek bij Zwaluwen. In de tweede achtereenvolgende uitwedstrijd neemt de nummer vier van de ranlijst het aldaar op tegen de nummer zes.
 
Zwaluwen staat dus twee plaatsen onder Jodan Boys en heeft zes punten minder, maar ook een wedstrijd minder gespeeld. Afgelopen weekend werd de wedstrijd van Zwaluwen afgelast, waardoor zij binnenkort zullen inhalen.
Zwaluwen doet de afgelopen jaren goed mee in de Hoofdklasse en bezet dus ook nu een nette zesde plaats. En ook met Zwaluwen moet Jodan Boys als concurrent rekening houden. In de thuiswedstrijd eerder dit seizoen, verloor Jodan Boys nog met 1-2. Kortom er moet sportieve revanche genomen worden. Zwaluwen kwam dus vorige week niet in actie, maar oefende de afgelopen tijd wel. Dinsdag werd er nog met 2-2 gelijk gespeeld tegen zaterdag eersteklasser Rijsoord. Eerder werd er tijdens de winterstop geoefend in Apeldoor tegen Hoofdklasser CSV Apeldoorn. Deze wedstrijd eindigde ook in een gelijkspel (1-1). Daarna werd nog geoefend tegen Kethel Spaland, dat een aantal klassen lager speelt. Deze wedstrijd werd met 7-1 gewonnen.
Bij Zwaluwen zijn een tweetal oud Jodan Boys spelers actief. Adil Akanaoui en Osvaldo de Pina spelen in Vlaardings dienstverband. Osvaldo de Pina speelde overigens de afgelopen tijd niet. Hij brak begin oktober zijn been bij een scooterongeluk en zou een aantal maanden niet inzetbaar zijn.
Toch zal oud Feyenoord keeper en huidig trainer van Zwaluwen, Joop Hiele niet geheel in de rats zitten. Hij beschikt over een goede selectie met genoeg scorend vermogen (25 goals). Het probleem is echter dat de ploeg ook genoeg tegendoelpunten incasseert (23). Jodan Boys mag dan wel iets minder goals gemaakt hebben, maar het aantal tegendoelpunten is toch wel 1 van de sterke punten van de ploeg van trainer van den IJssel. Al 14 keer hield de ploeg dit seizoen de nul, waarvan 5 wedstrijden in de Hoofdklasse B. De grootste nederlagen van Jodan Boys dit seizoen waren overigens ook in de Hoofdklasse B. Quick Boys - Jodan Boys (2-0) en fc Rijnvogels - Jodan Boys (2-0). Ook niet echt iets om wakker van te liggen.
 
Zoals eerder gezegd is de doelstelling voor dit seizoen helder. Zo hoog mogelijk eindigen in de competitie om zo minimaal de nacompetitie te kunnen halen. Ook in de districtsbeker wil Jodan Boys graag nog wel verder komen met uitzicht op de landelijke KNVB beker volgend seizoen bij winst op Katwijk op 6 februari.
Na de zege in Hoek van afgelopen week zal Jodan Boys ongetwijfeld wat vertrouwen bijgetankt hebben. De selectie is komende zaterdag ook nagenoeg compleet. Alleen Enzo Huntnink en Don Mimpen zijn geschorst.
 
De wedstrijd van komende zaterdag op sportpark Zwaluwen begint om 14:30 en staat onder leiding van scheidsrechter Arthur Ebink uit Oud Beijerland. Hij floot eerder dit seizoen drie wedstrijden in de andere zaterdag Hoofdklassen. Zeven gele kaarten, waarvan 1 in een rode kaart resulteerde had Ebink nodig om de orde te handhaven in twee wedstrijden.
 
Verder staan de volgende wedstrijden in de Hoofdklasse B op het programma:
ASWH          - Haaglandia/Sir Winston
fc Rijnvogels - Spijkenisse
Heinenoord    - Hoek
Noordwijk     - Deltasport
Sportlust '46 - XerxesDZB
Ter Leede     - Quick Boys
 
Historie
Zwaluwen is opgericht in 1935 en kwam uit in de Rotterdamse Voetbalbond tot de promotie naar de vierde klasse van de KNVB in 1943. De club speelde diverse jaren op de hoogste niveaus, destijds de vierde, derde of tweede klasse. Na de invoering van de zaterdag eerste klasse, duurde het een paar jaar voordat de club uiteindelijk ook op dat niveau uitkwam. Na vijf seizoenen zakete Zwaluwen weer af naar de tweede klasse en later ook naar de derde klasse. Toen de invoering van de Hoofdklasse op zaterdag een feit was, promoveerde Zwaluwen naar de eerste klasse en ging daarna nog een aantal keer heen en weer. Met de invoering van de Topklasse, maakte de club de sprong naar de Hoofdklasse, waarin het vooral het eerste en de afgelopen twee seizoenen het succesvolst was.
In het verleden kwamen Jodan Boys en Zwaluwen elkaar wel vaker tegen. In competitieverband gebeurde dit eerder in zeven seizoenen. Dit was voornamelijk in de jaren '70. In alle veertien onderlinge ontmoetingen, waarvan één in de nacompetitie won Jodan Boys vijf keer, werd er één keer gelijk gespeeld en werd er tien keer verloren. De grootste nederlaag tegen Zwaluwen was overigens op 7 december 1957. Toen wonnen de Vlaardingers in Gouda met 0-7. De grootste overwinning van Jodan Boys was op 8 mei 1993. Toen werd er in de nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse met 4-1 gewoonnen. Jodan Boys won daarna nog wel van Leiden 0-3, maar Strijen was in de laatste horde te sterk 0-1.
Ook speelde Jodan Boys de afgelopen jaren een aantal keren buiten de competitie om tegen Zwaluwen. In deze wedstrijden was Jodan Boys succesvoller. In 2013 won Jodan Boys in de tweede ronde van de Rijnmind Cup met 3-4. Twee jaar daarvoor gebeurde dat al met 2-5.
 
Statistieken laatste 5 uitwedstrijden competitie:
25-01-14: Zwaluwen - Jodan Boys  0-0  Hoofdklasse B  [TH1234 ]
21-11-92: Zwaluwen - Jodan Boys  3-2  3e klasse A    [  1234 ]
02-11-74: Zwaluwen - Jodan Boys  3-0  2e klasse B    [  1234 ]
30-03-74: Zwaluwen - Jodan Boys  0-1  2e klasse B    [  1234 ]
18-09-71: Zwaluwen - Jodan Boys  1-2  2e klasse A    [  1234 ]
 
Statistieken laatste 5 thuiswedstrijden competitie:
19-09-15: Jodan Boys - Zwaluwen  1-2  Hoofdklasse B  [TH1234 ]
14-09-13: Jodan Boys - Zwaluwen  0-3  Hoofdklasse B  [TH1234 ]
08-05-93: Jodan Boys - Zwaluwen  4-1  3e klasse A*   [  1234 ]
24-04-93: Jodan Boys - Zwaluwen  1-2  3e klasse A    [  1234 ]
12-04-75: Jodan Boys - Zwaluwen  2-0  2e klasse B    [  1234 ]